skład / składniki
metoda gotowania
ja i cała moja rodzina bardzo kochamy kurczaka. Używamy go w dowolnej formie, przygotowujemy z niego ogromną różnorodność jedzenia. Oczywiście z biegiem czasu chcę wnieść coś nowego, niezwykłego do już znanych, ulubionych potraw lub po prostu naprzemiennie używać niektórych odmian. Tak więc sos musztardowy do kurczaka stał się dla nas taki nowy. To on, jak żaden inny, podkreśla pikantny smak moich potraw z kurczaka. Wszystkim, którzy są zainteresowani zrobieniem tego sosu, opowiadam o jego przepisie kulinarnym. Zaczynamy od zmieszania śmietany z przygotowanym i odcedzonym bulionem z kurczaka. Następnie na małym ogniu odparowujemy całą tę masę do konsystencji gęstego syropu. Zwykle zajmuje to 15-20 minut. Następnie solimy i pieprzymy naszą masę według własnych upodobań, dodajemy musztardę, wszystko dobrze mieszamy i Ostro usuwamy z ognia. Oto nasz sos i gotowy. Pozwól mu trochę ostygnąć, a następnie polej gotowym gorącym kurczakiem, jego poszczególnymi częściami (nogi, skrzydła) lub podrobami (serca, komory).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietana 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Musztarda jadalnia - 417 kcal/100g
- Musztarda - 417 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g