Czeska zupa gulaszowa w chlebie

kuszący smak potrawy zgromadzi całą rodzinę przy stole!
Xunya * ♫•Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 9 g
tłuszcze 19 % 7 g
węglowodany 56 % 20 g
183 kcal
IG: 15 / 0 / 85

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 15 min
kulinarny przepis na ten gulasz odnosi się do świątecznego posiłku. Oryginalne i bardzo smaczne! Posiekaj cebulę w paski i pokrój jabłka na plasterki średniej grubości. W szklance wrzącej wody rozpuść kostkę bulionową. Włóż masło do rondla, po stopieniu wlej mąkę i szybko wymieszaj, aby nie powstały grudki. Smażyć mąkę przez 2 minuty na małym ogniu na złoty kolor, ciągle mieszając. Następnie, nie przestając przeszkadzać, wlej gorącą wodę z kostką cienkim strumieniem. Następnie dodaj piwo i musztardę. Zmniejsz ogień i gotuj na wolnym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W tym czasie mięso kroimy w cienkie plasterki i smażymy na patelni z rozgrzanym olejem, posypując solą, pieprzem i brązowym cukrem przez 5 minut. Wymieszaj, dodaj mięso do rondla z sosem i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Cebulę smażymy na patelni z olejem, zalewamy szklanką wody, solimy i dusimy na małym ogniu. Po 5 minutach rzucamy jabłka i gotujemy, aż cały płyn się zagotuje. Odetnij górę z bochenka okrągłego chleba, aby zrobić garnek. Wyjmujemy miękisz, pozostawiając jeden cm na ścianach, wkładamy mięso do garnka na chleb, naprzemiennie z mieszanką jabłek i cebuli i przykrywamy górę. Następnie wysyłamy garnek do piekarnika nagrzanego do 170 grudek na kilka minut. Kładziemy gulasz w chlebie na środku stołu, kładziemy mięso łyżkami na talerzach i odłamujemy kawałki chleba rękami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cielęcina-mostek - 213   kcal/100g
  • Polędwica cielęca - 158   kcal/100g
  • Cielęcina-noga - 161   kcal/100g
  • Cielęcina-szynka - 108   kcal/100g
  • Kotlet cielęcy z kością - 188   kcal/100g
  • Sznycel cielęcy - 162   kcal/100g
  • Cielęcina-część grzbietowa - 210   kcal/100g
  • Piwo jasne - 50   kcal/100g
  • Piwo bezalkoholowe - 33   kcal/100g
  • Mocne piwo - 150   kcal/100g
  • Piwo ciemne - 74   kcal/100g
  • Piwo - 50   kcal/100g
  • Musztarda jadalnia - 417   kcal/100g
  • Musztarda - 417   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Chleb "darnicki" - 206   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej najwyższej jakości - 254   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 1 klasy - 226   kcal/100g
  • Chleb z mąki pszennej 2 odmiany - 220   kcal/100g
  • Chleb pszenny z mąki razowej - 250   kcal/100g
  • Chleb żytni z obranej mąki - 189   kcal/100g
  • Chleb żytni z mąki tapetowej - 181   kcal/100g
  • Chleb z otrębów białkowych - 182   kcal/100g
  • Chleb pszenny białkowy - 242   kcal/100g
  • Chleb zbożowy - 231   kcal/100g
  • Chleb "doktorski" - 232   kcal/100g
  • Chleb"Orłowski" - 211   kcal/100g
  • Chleb "Ukraiński" - 213   kcal/100g
  • Baton prosty - 248   kcal/100g
  • Bochenek mąki najwyższej jakości - 265   kcal/100g
  • Bułki miejskie z mąki klasy i - 254   kcal/100g
  • Bułka miejska - 261   kcal/100g
  • Bułka maślana - 252   kcal/100g
  • Baranki proste - 336   kcal/100g
  • Chleb - 254   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Brązowy cukier - 394   kcal/100g
  • Kostka bulionowa - 40   kcal/100g

Podobne przepisy