zupa dietetyczna puree
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
umyj mięso, pokrój na małe kawałki i smaż trochę na oleju na złoty kolor. Następnie podsmaż cebulę i czosnek z mąką (około 2-3 minut), dodaj brokuły i smaż przez kolejne 5 minut. Wlej wodę i gotuj, aż brokuły będą gotowe. Gdy zupa trochę ostygnie, zmiksuj ją w blenderze (jeśli zrobisz to w małych porcjach, puree będzie bardziej jednorodne).
pozostaje tylko wlać puree do czystego rondla, dodać śmietanę i smażone mięso i zagotować. Jeśli zajdzie taka potrzeba, danie można dodatkowo posolić.
podczas serwowania zupę puree można lekko udekorować orzeszkami piniowymi.
w ten sposób otrzymujemy pyszne danie dietetyczne, po wypróbowaniu którego wszyscy znajomi spróbują poznać Twój przepis.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Maślanka - 36 kcal/100g
- Śmietanka 20% tłuszczu - 300 kcal/100g
- Śmietanka 10% tłuszczu - 120 kcal/100g
- Śmietana - 300 kcal/100g
- Tusza z indyka bez skóry - 161 kcal/100g
- Indyk II kategorii - 194 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Brokuły - 33 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g