dżem śliwkowy z kwasem cytrynowym

zachwyci Cię zimnymi zimowymi wieczorami! Czasami chcesz zaimponować gościom, którzy przybyli na wakacje, nie zwykłym ciastem ze sklepu na takie okazje, ale jakimś jedzeniem przygotowanym własnymi rękami, a nawet niezwykłym. Tak więc na ostatnie wakacje gotowałem dżem śliwkowy ze śliwek zgodnie z bardzo prostym przepisem kulinarnym. Wszyscy goście byli zachwyceni. Jeśli chcesz i zaimponować swoim bliskim i przyjaciołom, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
209 kcal
IG: 10 / 0 / 90

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 15 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Umyj śliwki i usuń pestki.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Napełnij śliwki wodą i umieść na kuchence.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Doprowadź naszą masę do wrzenia i gotuj mieszaninę przez około 15-20 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po tym czasie wlej szklankę cukru do rondla, wszystko wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj kolejną szklankę cukru i tak dalej.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po rozpuszczeniu całego kilograma cukru w naszej masie gotuj dżem na średnim ogniu, mieszając przez około 40-45 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Około 5 minut przed gotowaniem dżemu dodaj kwas cytrynowy.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Gdy dżem ze śliwek będzie gotowy, wlej go do czystych słoików i zamknij pokrywkami. Niech ostygnie.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy