dżem śliwkowy z kwasem cytrynowym
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki.
Krok 2:
Umyj śliwki i usuń pestki.
Krok 3:
Napełnij śliwki wodą i umieść na kuchence.
Krok 4:
Doprowadź naszą masę do wrzenia i gotuj mieszaninę przez około 15-20 minut.
Krok 5:
Po tym czasie wlej szklankę cukru do rondla, wszystko wymieszaj. Gdy cukier się rozpuści, dodaj kolejną szklankę cukru i tak dalej.
Krok 6:
Po rozpuszczeniu całego kilograma cukru w naszej masie gotuj dżem na średnim ogniu, mieszając przez około 40-45 minut.
Krok 7:
Około 5 minut przed gotowaniem dżemu dodaj kwas cytrynowy.
Krok 8:
Gdy dżem ze śliwek będzie gotowy, wlej go do czystych słoików i zamknij pokrywkami. Niech ostygnie.
Krok 9:
Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g