skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dobrze spłucz wiśnie
Krok 3:
Obierz i odstaw na 2 godziny
Krok 4:
Postaw na duży ogień i mieszaj
Krok 5:
Wiśnia da jeszcze więcej soku, musisz go gotować, aż sok lekko zgęstnieje.
Krok 6:
Następnie dodaj cukier. To już prawie koniec naszego gotowania. Po ugotowaniu zagotuj trochę więcej, aby trochę zgęstnieć. Im dłużej gotujesz , tym grubsza jest twoja Marmolada. Podczas gotowania może być płynny, ale pamiętaj, że po schłodzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej. Nie rozgotuj. Jak sprawdzić gotowość Marmolady? Musisz upuścić go na talerz. Jeśli po ostygnięciu nie płynie-gotowe :)
Krok 7:
Umyj słoiki, wysterylizuj, wysusz.
Krok 8:
W SUCHE!!! ułóż słoiki marmoladą i odstaw na chwilę.
Krok 9:
Gdy na wierzchu pojawi się skorupa, możesz przykryć pergaminem. Wolę przechowywać taki przysmak w lodówce. Tam jest przechowywany prawie do wiosny. Jak długo może trwać taki dżem-nie mogę odpowiedzieć. Zwykle, jeśli masz dzieci, takie rzeczy nie pozostają długo w domu :)
Krok 10:
Smacznego :)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wiśnia kwaśna - 52 kcal/100g
- Wiśnia słodka - 64 kcal/100g
- Wiśnia suszona - 292 kcal/100g
- Wiśnia w puszkach - 61 kcal/100g