domowa Marmolada wiśniowa

taka marmolada jest dobra, ponieważ jest przygotowywana w domu! Uwielbiam kompot wiśniowy, gotowany samodzielnie z wiśni zebranych własnymi rękami. Ale dzieciom zawsze czegoś brakuje i postanowili ugotować marmoladę. Przygotowano jabłka ze śliwkami, a potem poczęto je z wiśni, ponieważ jest ich dużo. Długo szukaliśmy przepisu kulinarnego. Cóż, myślę, że nie znajdą i się uspokoją, ale nie, gdzieś to dostali. Cóż, jaka mucha ich ugryzła, śpią prosto i widzą domową marmoladę z wiśni. Pozwoliłem im gotować go samodzielnie, ale pod warunkiem, umyć wszystko, co się ubrudziło i zjeść wszystko, co ugotowali, nawet jeśli nie było smaczne. Jak więc zrobić marmoladę.
allaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 2 g
tłuszcze 1 % 1 g
węglowodany 96 % 73 g
159 kcal
IG: 62 / 0 / 38

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 5 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze spłucz wiśnie

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Obierz i odstaw na 2 godziny

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Postaw na duży ogień i mieszaj

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wiśnia da jeszcze więcej soku, musisz go gotować, aż sok lekko zgęstnieje.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Następnie dodaj cukier. To już prawie koniec naszego gotowania. Po ugotowaniu zagotuj trochę więcej, aby trochę zgęstnieć. Im dłużej gotujesz , tym grubsza jest twoja Marmolada. Podczas gotowania może być płynny, ale pamiętaj, że po schłodzeniu zgęstnieje jeszcze bardziej. Nie rozgotuj. Jak sprawdzić gotowość Marmolady? Musisz upuścić go na talerz. Jeśli po ostygnięciu nie płynie-gotowe :)

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Umyj słoiki, wysterylizuj, wysusz.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    W SUCHE!!! ułóż słoiki marmoladą i odstaw na chwilę.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Gdy na wierzchu pojawi się skorupa, możesz przykryć pergaminem. Wolę przechowywać taki przysmak w lodówce. Tam jest przechowywany prawie do wiosny. Jak długo może trwać taki dżem-nie mogę odpowiedzieć. Zwykle, jeśli masz dzieci, takie rzeczy nie pozostają długo w domu :)

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Smacznego :)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wiśnia kwaśna - 52   kcal/100g
  • Wiśnia słodka - 64   kcal/100g
  • Wiśnia suszona - 292   kcal/100g
  • Wiśnia w puszkach - 61   kcal/100g

Podobne przepisy