ser na mleku i jogurcie typu Mozzarella

wykwintna włoska przystawka rozjaśni każdą ucztę! Ser mozzarella sam w sobie jest dość mdły, ale jako składnik różnych potraw kuchni włoskiej lub greckiej jest niezastąpiony. Mozzarellę można kupić w sklepie, ale można to zrobić samodzielnie. Przepis kulinarny jest bardzo prosty, ale ten ser może nie być w sklepie. Prawda jest taka, że przepis na mozzarellę przypomina ser Adyghe, technologia gotowania jest zupełnie inna. Ale często dzieje się tak, gdy inaczej gotowane produkty mają ten sam smak.
UO-ShuAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 27 % 3 g
tłuszcze 27 % 3 g
węglowodany 45 % 5 g
66 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

dodaj sól do mleka i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Przed wyjęciem z pieca dodaj jogurt - wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Mleko powinno zwinąć się w płatki. Następnie wlej ocet i ponownie wymieszaj. Wkładamy kawałek gazy do czterech warstw, pokrywamy nim durszlak i wlewamy do niego zsiadłe mleko. Serum musi zostać zachowane. Zbieramy brzegi gazy jak worek, wyciągamy ser z durszlaka i bardzo dobrze wyciskamy. Z wyciśniętej masy formujemy piłkę, wskazane jest ugniatanie jej tak mocno, jak to możliwe. Włóż do serwatki i ostudź.
ser bezpośrednio w serwatce wkładamy do lodówki na jeden dzień, a następnie odsączamy serwatkę. Ser jest gotowy do spożycia. Może nie do końca poprawny, ale smakuje dokładnie tak samo. Przechowywać w zamkniętym plastikowym pojemniku.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58   kcal/100g
  • "Rastishka" - 122   kcal/100g
  • Jogurt pitny "Danon" - 76   kcal/100g
  • Jogurt do picia "Agusha" - 87   kcal/100g
  • "Actimel" naturalny - 83   kcal/100g
  • Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96   kcal/100g
  • "majetel" - 48   kcal/100g
  • Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152   kcal/100g
  • Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68   kcal/100g
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48   kcal/100g
  • Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sól - 0   kcal/100g

Podobne przepisy