skład / składniki
gotowanie krok po kroku
dodaj sól do mleka i podgrzej, nie doprowadzając do wrzenia. Przed wyjęciem z pieca dodaj jogurt - wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Mleko powinno zwinąć się w płatki. Następnie wlej ocet i ponownie wymieszaj. Wkładamy kawałek gazy do czterech warstw, pokrywamy nim durszlak i wlewamy do niego zsiadłe mleko. Serum musi zostać zachowane. Zbieramy brzegi gazy jak worek, wyciągamy ser z durszlaka i bardzo dobrze wyciskamy. Z wyciśniętej masy formujemy piłkę, wskazane jest ugniatanie jej tak mocno, jak to możliwe. Włóż do serwatki i ostudź.
ser bezpośrednio w serwatce wkładamy do lodówki na jeden dzień, a następnie odsączamy serwatkę. Ser jest gotowy do spożycia. Może nie do końca poprawny, ale smakuje dokładnie tak samo. Przechowywać w zamkniętym plastikowym pojemniku.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Acedofilina 3,2% tłuszczu - 58 kcal/100g
- "Rastishka" - 122 kcal/100g
- Jogurt pitny "Danon" - 76 kcal/100g
- Jogurt do picia "Agusha" - 87 kcal/100g
- "Actimel" naturalny - 83 kcal/100g
- Jogurt "Danon" 2,2% tłuszczu - 96 kcal/100g
- "majetel" - 48 kcal/100g
- Jogurt" Ehrmann " tłusty - 152 kcal/100g
- Jogurt o zawartości tłuszczu 3,5% - 68 kcal/100g
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu - 48 kcal/100g
- Beztłuszczowy jogurt mleczny - 38 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g