domowy sok pomidorowy

pomocnik w wielu potrawach i sam ma przyjemny smak!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
29 kcal
IG: 67 / 0 / 33

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h
mój mąż jest wielkim miłośnikiem soku pomidorowego. Tej jesieni poprosił mnie o zamknięcie kilku słoików tego napoju na próbę. Okazało się bardzo dobrze za pierwszym razem i nawet ja, osoba dokładnie oddychająca do tego soku, używam go z większością posiłków. Jeśli chcesz również zrobić prawdziwy domowy sok pomidorowy, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego. Zaczynamy od dokładnego umycia pomidorów, pokrojenia ich na małe kawałki i przetarcia przez sito lub tarkę, usuwając skórkę. Następnie wyciśnij sok przez szmatkę. Następnie wlej ocet, dodaj cukier i sól do smaku, wszystko dobrze wymieszaj. Teraz doprowadzamy nasz sok do wrzenia, a następnie wlewamy go do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamykamy pokrywkami, owijamy kocami i powoli schładzamy w ciepłe miejsce. Po jednym lub dwóch dniach wyjmujemy słoiki z ciepła i usuwamy w chłodne miejsce: lodówkę, piwnicę. Możesz użyć soku w ciągu kilku dni.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy