domowy sok pomidorowy
skład / składniki
5
porcje:
metoda gotowania
mój mąż jest wielkim miłośnikiem soku pomidorowego. Tej jesieni poprosił mnie o zamknięcie kilku słoików tego napoju na próbę. Okazało się bardzo dobrze za pierwszym razem i nawet ja, osoba dokładnie oddychająca do tego soku, używam go z większością posiłków. Jeśli chcesz również zrobić prawdziwy domowy sok pomidorowy, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego. Zaczynamy od dokładnego umycia pomidorów, pokrojenia ich na małe kawałki i przetarcia przez sito lub tarkę, usuwając skórkę. Następnie wyciśnij sok przez szmatkę. Następnie wlej ocet, dodaj cukier i sól do smaku, wszystko dobrze wymieszaj. Teraz doprowadzamy nasz sok do wrzenia, a następnie wlewamy go do wysterylizowanych słoików, szczelnie zamykamy pokrywkami, owijamy kocami i powoli schładzamy w ciepłe miejsce. Po jednym lub dwóch dniach wyjmujemy słoiki z ciepła i usuwamy w chłodne miejsce: lodówkę, piwnicę. Możesz użyć soku w ciągu kilku dni.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g