galaretka jabłkowa deser bez żelatyny
skład / składniki
8
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Zaczynamy więc od umycia jabłek, wyjęcia z nich rdzenia i pokrojenia na 4 części.
Krok 3:
Następnie przenieś przygotowane owoce do rondla i wlej tam wodę na połowę masy jabłek. Wkładamy pojemnik do ognia i gotujemy przez 30 minut na średnim ogniu.
Krok 4:
Po tym czasie dokładnie spuść bulion. Powstałą wodę przenosimy do innej Nie aluminiowej patelni, dodajemy cukier granulowany (na 1 kilogram cukru 1,5 litra soku).
Krok 5:
Kładziemy na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy. Gotowanie zajmuje średnio 50-60 minut (zajęło mi to godzinę i 10 minut).
Krok 6:
To wszystko,nasza domowa galaretka jabłkowa jest gotowa. Pozostaje tylko wlać go do misek lub słoików i poczekać, aż ostygnie. Następnie można go podać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g