galaretka jabłkowa bez żelatyny

oryginalny przepis na Jasną, przepyszną galaretkę bez żelatyny! Od dzieciństwa żywiłem niesamowitą miłość do galaretki. Pamiętam, że nawet kilka razy próbowałem go ugotować sam, ale na próżno. Kilka lat temu natknąłem się w jednym z magazynów na ciekawy przepis kulinarny na galaretkę z jabłek bez żelatyny i po ugotowaniu tej słodyczy podziwiałem jej prostotę i, co najważniejsze, smak. Chcę opowiedzieć o tym przepisie.
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 26 g
109 kcal
IG: 19 / 0 / 81

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zaczynamy więc od umycia jabłek, wyjęcia z nich rdzenia i pokrojenia na 4 części.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Następnie przenieś przygotowane owoce do rondla i wlej tam wodę na połowę masy jabłek. Wkładamy pojemnik do ognia i gotujemy przez 30 minut na średnim ogniu.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Po tym czasie dokładnie spuść bulion. Powstałą wodę przenosimy do innej Nie aluminiowej patelni, dodajemy cukier granulowany (na 1 kilogram cukru 1,5 litra soku).

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Kładziemy na dużym ogniu i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy. Gotowanie zajmuje średnio 50-60 minut (zajęło mi to godzinę i 10 minut).

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    To wszystko,nasza domowa galaretka jabłkowa jest gotowa. Pozostaje tylko wlać go do misek lub słoików i poczekać, aż ostygnie. Następnie można go podać do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy