skład / składniki
metoda gotowania
chciałem sobie przypomnieć, aby ugotować takie jedzenie jak galaretka porzeczkowa według dawno zapomnianego przeze mnie przepisu kulinarnego, który znam od liceum. Na szczęście mrożone porzeczki są zawsze w mojej zamrażarce. Zaczynamy więc przygotowywać ten przysmak, rozmrażając jagody lub biorąc świeże, sortując je, uwalniając ich ogony i liście, dobrze spłukując. Następnie wlej jagody wodą i sokiem, aby lekko je przykryły i gotuj jagody po ugotowaniu przez około 10-15 minut. Po tym czasie usuwamy jagody z wywaru, filtrujemy powstały sok przez gazę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj do niego granulowany cukier na podstawie obliczeń (600 gramów granulowanego cukru na 1 litr soku) i kontynuuj gotowanie do pożądanej gęstości. Ze względu na to, że porzeczki zawierają duże ilości pektyny, nie dodajemy jej dodatkowo. Pod koniec gotowania dodaj około 1 łyżeczki kwasu winowego do naszej galaretki. Gotową galaretkę wlewa się do pojemników i wkłada na noc do lodówki.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Porzeczka - 38 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Sok - 36 kcal/100g