Domowa galaretka porzeczkowa

bardzo zdrowe i łatwe do przygotowania danie!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 32 g
120 kcal
IG: 28 / 0 / 72

metoda gotowania

czas gotowania: 9 h

chciałem sobie przypomnieć, aby ugotować takie jedzenie jak galaretka porzeczkowa według dawno zapomnianego przeze mnie przepisu kulinarnego, który znam od liceum. Na szczęście mrożone porzeczki są zawsze w mojej zamrażarce. Zaczynamy więc przygotowywać ten przysmak, rozmrażając jagody lub biorąc świeże, sortując je, uwalniając ich ogony i liście, dobrze spłukując. Następnie wlej jagody wodą i sokiem, aby lekko je przykryły i gotuj jagody po ugotowaniu przez około 10-15 minut. Po tym czasie usuwamy jagody z wywaru, filtrujemy powstały sok przez gazę i gotujemy przez kolejne 10 minut. Następnie dodaj do niego granulowany cukier na podstawie obliczeń (600 gramów granulowanego cukru na 1 litr soku) i kontynuuj gotowanie do pożądanej gęstości. Ze względu na to, że porzeczki zawierają duże ilości pektyny, nie dodajemy jej dodatkowo. Pod koniec gotowania dodaj około 1 łyżeczki kwasu winowego do naszej galaretki. Gotową galaretkę wlewa się do pojemników i wkłada na noc do lodówki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Porzeczka - 38   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Sok - 36   kcal/100g

Podobne przepisy