skład / składniki
gotowanie krok po kroku
w tym roku po raz pierwszy spróbowałem własnoręcznie ugotować kawior pomidorowy. Zdecydowałem się na ten krok, ponieważ bardzo lubię jeść to jedzenie z daniami głównymi, ale wcześniej kupiłem je tylko w sklepach. Mogę powiedzieć, że za pierwszym razem wyszło całkiem nieźle. Jeśli chcesz również spróbować przygotować tę przekąskę, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego.
na początek dobrze umyj pomidory, posiekaj w blenderze. Umyj również marchewki, obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Następnie obierz cebulę i drobno posiekaj. Następnie połącz przygotowane warzywa w dużym rondlu i dobrze je wymieszaj. Następnie wlej olej roślinny do warzyw, dodaj ocet, granulowany cukier, sól, zmielony czarny pieprz i liść laurowy, wymieszaj. Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj masę przez 2-2,5 godziny, mieszając i usuwając piankę. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, wlej gotowy kawior do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Następnego dnia można go już podać do stołu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal / 100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g