kawior pomidorowy

Prosty przepis na pyszny kawior pomidorowy! Polizasz palce!
ValeriaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 1 g
tłuszcze 56 % 9 g
węglowodany 38 % 6 g
107 kcal
IG: 83 / 0 / 17

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 D 4 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.

w tym roku po raz pierwszy spróbowałem własnoręcznie ugotować kawior pomidorowy. Zdecydowałem się na ten krok, ponieważ bardzo lubię jeść to jedzenie z daniami głównymi, ale wcześniej kupiłem je tylko w sklepach. Mogę powiedzieć, że za pierwszym razem wyszło całkiem nieźle. Jeśli chcesz również spróbować przygotować tę przekąskę, postępuj zgodnie z prostymi instrukcjami przepisu kulinarnego.

na początek dobrze umyj pomidory, posiekaj w blenderze. Umyj również marchewki, obierz, umyj i zetrzyj na drobnej tarce. Następnie obierz cebulę i drobno posiekaj. Następnie połącz przygotowane warzywa w dużym rondlu i dobrze je wymieszaj. Następnie wlej olej roślinny do warzyw, dodaj ocet, granulowany cukier, sól, zmielony czarny pieprz i liść laurowy, wymieszaj. Postaw patelnię na małym ogniu i gotuj masę przez 2-2,5 godziny, mieszając i usuwając piankę. Po tym czasie zdejmij patelnię z ognia, wlej gotowy kawior do wysterylizowanych słoików i zamknij pokrywkami. Następnego dnia można go już podać do stołu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal / 100g
  • Sól - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy