Przygotowanie chrzanu na zimę

bardzo przydatna roślina, która zawsze ma miejsce pod ręką.
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
0 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h

pamiętam, ile chrzanu rosło na mojej ulicy, obok kolumny, więc pamiętam inną rzecz-to, jak byłem zdenerwowany, gdy dowiedziałem się, jak wiele zdrowego jedzenia można z niego ugotować! W końcu, kiedy mam dość tej bujnej roślinności, która zakrywa pozostałe rośliny-rzodkiewki i tak dalej.. po prostu ją wykonałem! Uparty chrzan wyszedł i następnym razem, a potem jeszcze raz. A ja walczyłam i walczyłam z nim. Dopóki nie poznałem tego przepisu kulinarnego. Od tego czasu przygotowanie chrzanu na zimę jest dla mnie tradycją, miłą i przyjemną. W końcu moi mężczyźni po prostu uwielbiają chrzan.

więc przygotujmy razem ten cud! Jak zwykle przygotowujemy składniki do przetwarzania. Chrzan oczyszczamy. Następnie zmielimy go w maszynce do mięsa. Chociaż ktoś na tarce ściera się i miażdży w blenderze. Następnie przenieś masę do słoików i zalej wrzącą wodą. Podczas tych wszystkich manipulacji buraki powinny się ugotować. Następnie zetrzyj ugotowane buraki na tarce, lepiej – na płytkiej i dodaj je do naczynia, gdy chrzan i buraki ostygną. Tutaj dodajemy cukier z solą i ocet. Gdy wszystko zostanie dokładnie wymieszane, szczelnie zamknij słoik pokrywką. A zimą twoi krewni, którzy tylko czekają na moment, kiedy wszystko to można już wykorzystać, powiedzą ci dziękuję!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Burak - 40   kcal/100g
  • Suszone buraki - 278   kcal/100g
  • Buraki gotowane - 49   kcal/100g
  • Chrzanów - 49   kcal/100g
  • Chrzan tarty z cytryną - 117   kcal/100g
  • Chrzan tarty z czosnkiem - 72   kcal/100g
  • Chrzan tarty stołowy - 117   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy