twaróg ziarnisty w domu

najlepsze śniadanie - domowy twarożek ze śmietaną! Masz ochotę zrobić ser w domu, ale czy zastanawiałeś się nad metodą gotowania? Następnie jesteśmy gotowi przedstawić w tym artykule przepis kulinarny do produkcji twarogu ziarnistego. Poradził mi go stary znajomy. Metoda jest wypróbowana i skuteczna. Zacznijmy analizować niuanse.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
Tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 3 g
tłuszcze 33 % 4 g
węglowodany 42 % 5 g
68 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 12 h

na emaliowanej misce podgrzej mleko do 65°C i moczyć przez 20 minut, a następnie ostudź do 30-32°C. Dodaj do mleka starter z czystych kultur, takich jak:bakterie kwasu mlekowego, pałeczka kwasu mlekowego, kremowy paciorkowiec (stosunek 2:1: 2).
następnie do mleka dodaje się podpuszczkę, dokładnie mieszając konsystencję. Fermentację można uznać za zakończoną, gdy nasz skrzep jest umiarkowanie gęsty (po 7-10 godzinach). Do skrzepu pokrojonego w kostkę dodaje się ciepłą wodę, aby zwiększyć poziom zawartości o 4 centymetry. Początkową masę ogrzewa się do 40°C, a następnie do 60°C, mieszając przez 15 minut.
jeśli w garści po lekkim ściśnięciu schłodzone ziarno zachowuje swój kształt, proces gotowania jest zakończony. Filtruj serwatkę przez gazę złożoną w 3 warstwach. Ziarno należy schłodzić do temperatury 10°C. Takie ziarno wyschnie w ciągu godziny. Jedzenie jest gotowe!
życzymy smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g

Podobne przepisy