skład / składniki
metoda gotowania
na emaliowanej misce podgrzej mleko do 65°C i moczyć przez 20 minut, a następnie ostudź do 30-32°C. Dodaj do mleka starter z czystych kultur, takich jak:bakterie kwasu mlekowego, pałeczka kwasu mlekowego, kremowy paciorkowiec (stosunek 2:1: 2).
następnie do mleka dodaje się podpuszczkę, dokładnie mieszając konsystencję. Fermentację można uznać za zakończoną, gdy nasz skrzep jest umiarkowanie gęsty (po 7-10 godzinach). Do skrzepu pokrojonego w kostkę dodaje się ciepłą wodę, aby zwiększyć poziom zawartości o 4 centymetry. Początkową masę ogrzewa się do 40°C, a następnie do 60°C, mieszając przez 15 minut.
jeśli w garści po lekkim ściśnięciu schłodzone ziarno zachowuje swój kształt, proces gotowania jest zakończony. Filtruj serwatkę przez gazę złożoną w 3 warstwach. Ziarno należy schłodzić do temperatury 10°C. Takie ziarno wyschnie w ciągu godziny. Jedzenie jest gotowe!
życzymy smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g