kalmary z krewetkami i ziołami z sokiem z cytryny i Tabasco

wykwintne danie dla prawdziwych smakoszy! Idealny na świąteczny stół. Znajdź cywilizowanego człowieka, który nie uwielbiałby owoców morza?! Przed Tobą przedstawiciel tej kohorty. Zarówno ja, jak i moje domowe jedzenie nie są już uważane za przysmak. Kalmary z krewetkami jemy nie codziennie, ale raz w tygodniu – to na pewno. Inną kwestią jest to, według jakiego przepisu kulinarnego je ugotować. Znajomy podzielił się ze mną swoim przepisem. A ja się z wami dzielę!
BarbaraAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 44 % 8 g
tłuszcze 39 % 7 g
węglowodany 17 % 3 g
102 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.

Smażmy kalmary na oliwie z oliwek przez 3-4 minuty. Obierz i pokrój cebulę w rundy, posyp czarnym i czerwonym pieprzem. Następnie wyciśnij sok z cytryny. Tutaj dodaj smażone kalmary i Posol danie. Następnie odłóż na bok, niech godzina 2 się marynuje.
w międzyczasie sąd i sprawa, umyj i wysusz całą zieleń. W blenderze włóż oliwę z oliwek, sok z cytryny, sól i koperek, kolendrę, czosnek z Tabasco. Całą tę mieszaninę należy ubić, aż sama zieleń zostanie zmiażdżona. Przenieś krewetki do powstałej masy, wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na godzinę lub dwie.
umyj i osusz, a następnie pokrój pomidory. Warzywa, a to dokładnie połowa, są cięte i mieszane.
układamy to wszystko w szklankach warstwami-pomidory, mieszane warzywa, krewetki, kalmary, cebulę z kalmarów i dalej, aż napełnimy szklanki. Udekoruj, co chcemy i posyp sokiem z cytryny na końcu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Krewetki w puszkach - 81   kcal/100g
  • Krewetki gotowane - 95   kcal/100g
  • Krewetki obrane mrożone - 60   kcal/100g
  • Krewetki świeże - 97   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Kalmary smażone - 175   kcal/100g
  • Kalmary gotowane - 110   kcal / 100g
  • Kalmary świeże - 74   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Kolendra suszona mielona - 216   kcal/100g
  • Kolendra - 25   kcal/100g
  • Kolendra, kolendra - 25   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Pieprz mielony czerwony - 318   kcal/100g
  • Oliwa z oliwek - 913   kcal / 100g
  • Sos Tabasco - 12   kcal/100g

Podobne przepisy