Zupa z puree z cukinii

Dyskretna lekka zupa o niesamowitym świeżym smaku.
Maria KruusAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 14 % 1 g
tłuszcze 14 % 1 g
węglowodany 71 % 5 g
28 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
babcia powiedziała mi ten przepis kulinarny. Jest dobry w użyciu, zarówno podczas postu, jak i latem, kiedy jest dużo warzyw i owoców. Letnie jedzenie powinno być łatwe. A co może być lepszego niż "zupa z puree z cukinii". Najpierw musisz przygotować bulion warzywny. Aby to zrobić, weź marchewkę, cebulę i zioła. Umyj i Wyczyść wszystko. Pokrój marchewki na dwie połówki. Cebulę można pokroić na cztery części. Następnie weź patelnię. Wlać Nie wody i umieścić gotowane warzywa i zioła. Postaw patelnię na ogniu. Gdy woda się zagotuje, gotuj warzywa na małym ogniu przez około 20 minut. Na samym końcu gotowania posolić bulion. Następnie weź cukinię. Oczyść je ze skóry, umyj i pokrój w pierścienie. Odłóż ćwiartkę pokrojonej cukinii na bok. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pokrój cebulę na półpierścienie .Zmiażdż czosnek. Weź patelnię. Wlej do niego olej i podgrzej go. Najpierw włóż cebulę z czosnkiem do rondla i smaż, aż cebula zmięknie. Następnie cukinia. Smaż je przez pięć minut i dodaj ziemniaki. Po kilku minutach cukinię można zalać gorącym bulionem warzywnym. Wymieszaj warzywa. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie zmiel wszystko w blenderze. Odstawioną cukinię smażyć na oleju roślinnym. Podczas serwowania połóż je na dnie i przykryj puree z dyni. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Pieczone ziemniaki - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Cukinia - 23   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Pietruszka - 45   kcal/100g
  • Koperek - 38   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Pieprz czarny groszek - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Rosół - 15   kcal/100g

Podobne przepisy