Puree z cukinii-zupa
skład / składniki
4
porcje:
gotowanie krok po kroku
babcia powiedziała mi ten przepis kulinarny. Jest dobry w użyciu, zarówno podczas postu, jak i latem, kiedy jest dużo warzyw i owoców. Letnie jedzenie powinno być łatwe. A co może być lepszego niż "zupa z puree z cukinii". Najpierw musisz przygotować bulion warzywny. Aby to zrobić, weź marchewkę, cebulę i zioła. Umyj i Wyczyść wszystko. Pokrój marchewki na dwie połówki. Cebulę można pokroić na cztery części. Następnie weź patelnię. Wlać Nie wody i umieścić gotowane warzywa i zioła. Postaw patelnię na ogniu. Gdy woda się zagotuje, gotuj warzywa na małym ogniu przez około 20 minut. Na samym końcu gotowania posolić bulion. Następnie weź cukinię. Oczyść je ze skóry, umyj i pokrój w pierścienie. Odłóż ćwiartkę pokrojonej cukinii na bok. Obierz ziemniaki i pokrój je w kostkę. Pokrój cebulę na półpierścienie .Zmiażdż czosnek. Weź patelnię. Wlej do niego olej i podgrzej go. Najpierw włóż cebulę z czosnkiem do rondla i smaż, aż cebula zmięknie. Następnie cukinia. Smaż je przez pięć minut i dodaj ziemniaki. Po kilku minutach cukinię można zalać gorącym bulionem warzywnym. Wymieszaj warzywa. Przykryj garnek pokrywką i gotuj na wolnym ogniu przez 15 minut. Następnie zmiel wszystko w blenderze. Odstawioną cukinię smażyć na oleju roślinnym. Podczas serwowania połóż je na dnie i przykryj puree z dyni. Posyp posiekanymi ziołami na wierzchu. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Pieczone ziemniaki - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Cukinia - 23 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Pietruszka - 45 kcal/100g
- Koperek - 38 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Pieprz czarny groszek - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g
- Rosół - 15 kcal/100g