biała kapusta w cieście na patelni

prosta, szybka w przygotowaniu i pyszna przekąska! To danie jest idealne jako lekka, ale jednocześnie satysfakcjonująca przekąska, a także może działać jako dodatek do kawałka mięsa, ryby lub kurczaka. Tak przygotowana kapusta spodoba się nawet tym, którzy w ogóle nie lubią tego warzywa.
SnezhanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 36 % 8 g
węglowodany 45 % 10 g
108 kcal
IG: 50 / 0 / 50

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 20 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest używać świeżej, soczystej i młodej białej kapusty, główka kapusty powinna być ciasna. Kapustę oczyszczamy z górnych suchych i brudnych liści, kroimy na kawałki o grubości nie większej niż 1 centymetr i szerokości około 5-7 cm, w razie potrzeby oczywiście kapustę można "przykryć" w inny sposób, na przykład podzielić na liście i wyciąć z nich kwadraty. Ale wydaje mi się, że takie kawałki są smaczniejsze.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Aby kapusta była chrupiąca, ale jednocześnie miękka i smaczna, bez specyficznej goryczy związanej ze świeżą białą kapustą, należy ją blanszować. Aby to zrobić, włóż kawałki kapusty pojedynczo do wrzącej osolonej wody i trzymaj w ogniu przez kilka minut. Wyjmujemy kapustę z wody łyżką cedzakową i wrzucamy do durszlaka, aby cały płyn był szklany.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Gotowanie ciasta. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, ubij składniki widelcem lub trzepaczką, aby białko jaja kurzego całkowicie się rozdzieliło.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Dodaj mąkę do mieszanki jajecznej i dokładnie wymieszaj, aby mieszanina była jednorodna. W razie potrzeby możesz dodać do mieszanki więcej przypraw i przypraw, na przykład suszoną bazylię lub drobno posiekane świeże zioła, nadadzą gotowemu daniu przyjemny smak.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zanurz każdy kawałek kapusty w cieście, aby był pokryty mieszanką ze wszystkich stron. Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Rozłóż kawałki kapusty na rozgrzanym oleju i smaż je na średnim ogniu po obu stronach, aż będą rumiane.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Usuń kapustę w cieście z patelni, możesz najpierw ułożyć kawałki na talerzu pokrytym papierowymi serwetkami, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier. Przenosimy kapustę na półmisek do podania i podajemy do stołu. Taka przekąska jest dobra zarówno na ciepło ze śmietaną i ziołami, jak i na zimno. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Mąka pszenna - 325   kcal/100g
  • Kapusta biała - 28   kcal/100g
  • Kapusta biała gotowana - 21   kcal/100g
  • Jajko kurze - 80   kcal/100g

Podobne przepisy