skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Przygotuj składniki według listy. Lepiej jest używać świeżej, soczystej i młodej białej kapusty, główka kapusty powinna być ciasna. Kapustę oczyszczamy z górnych suchych i brudnych liści, kroimy na kawałki o grubości nie większej niż 1 centymetr i szerokości około 5-7 cm, w razie potrzeby oczywiście kapustę można "przykryć" w inny sposób, na przykład podzielić na liście i wyciąć z nich kwadraty. Ale wydaje mi się, że takie kawałki są smaczniejsze.
Krok 2:
Aby kapusta była chrupiąca, ale jednocześnie miękka i smaczna, bez specyficznej goryczy związanej ze świeżą białą kapustą, należy ją blanszować. Aby to zrobić, włóż kawałki kapusty pojedynczo do wrzącej osolonej wody i trzymaj w ogniu przez kilka minut. Wyjmujemy kapustę z wody łyżką cedzakową i wrzucamy do durszlaka, aby cały płyn był szklany.
Krok 3:
Gotowanie ciasta. Wbij jajko kurze do głębokiej miski, dodaj szczyptę soli i czarnego mielonego pieprzu, ubij składniki widelcem lub trzepaczką, aby białko jaja kurzego całkowicie się rozdzieliło.
Krok 4:
Dodaj mąkę do mieszanki jajecznej i dokładnie wymieszaj, aby mieszanina była jednorodna. W razie potrzeby możesz dodać do mieszanki więcej przypraw i przypraw, na przykład suszoną bazylię lub drobno posiekane świeże zioła, nadadzą gotowemu daniu przyjemny smak.
Krok 5:
Zanurz każdy kawałek kapusty w cieście, aby był pokryty mieszanką ze wszystkich stron. Wlej olej roślinny na patelnię, dobrze go podgrzej. Rozłóż kawałki kapusty na rozgrzanym oleju i smaż je na średnim ogniu po obu stronach, aż będą rumiane.
Krok 6:
Usuń kapustę w cieście z patelni, możesz najpierw ułożyć kawałki na talerzu pokrytym papierowymi serwetkami, aby nadmiar oleju wchłonął się w papier. Przenosimy kapustę na półmisek do podania i podajemy do stołu. Taka przekąska jest dobra zarówno na ciepło ze śmietaną i ziołami, jak i na zimno. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Mąka pszenna - 325 kcal/100g
- Kapusta biała - 28 kcal/100g
- Kapusta biała gotowana - 21 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g