płatki owsiane-Krupenik z orzechami

bardzo zdrowy i niskokaloryczny deser do twojej uwagi. Kulinarny przepis na płatki owsiane z orzechami wpadł mi na pudełko płatków owsianych. Owsianka jest teraz w modzie dietetycznej, ale nie wszyscy są zachwyceni jej smakiem, więc doświadczeni kucharze w pocie twarzy pracują nad opracowaniem jak największej liczby naprawdę pysznych przepisów na płatki owsiane i przeglądają książki historyczne w poszukiwaniu tradycyjnych potraw kuchni rosyjskiej z tego najzdrowszego zboża.
Arkadiusz i SwietłanaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 15 % 7 g
tłuszcze 39 % 18 g
węglowodany 46 % 21 g
253 kcal
IG: 19 / 57 / 24

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
po stopieniu masła w łaźni parowej pocieram żółtka i ubijam białka na pianę. Obieram orzechy włoskie i mielę jądra w moździerzu. W gotowanym mleku wlewam płatki owsiane i gotuję je na cichym ogniu. Podczas gotowania owsianki próbuję jej gotowości. Gdy płatki owsiane są całkowicie schłodzone, wlewam do nich białka z żółtkami, wsypuję cukier z kakao i kruszonką orzechową, doprawiam masłem i wsypuję wszystkie dokładnie wymieszane produkty do obficie nasmarowanego masłem naczynia do pieczenia, w którym pieczę płatki owsiane przez dwadzieścia minut w temperaturze 200 C. Przed włożeniem jedzenia do piekarnika rozgrzewam go. Jedzenie jest doskonałe dla tych hostess, które potajemnie marzą o przyzwyczajeniu całej rodziny do płatków owsianych na śniadanie, ale jak dotąd nie odniosły sukcesu w tym przedsięwzięciu. Wystarczy spróbować ugotować płatki owsiane z orzechami, ponieważ cała rodzina będzie nie tylko chętnie jeść płatki owsiane, ale także poprosić o dodatki.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Wanilina - 288   kcal/100g
  • Płatki owsiane - 305   kcal/100g
  • Herkules surowy - 390   kcal/100g
  • Cukier puder - 374   kcal/100g

Podobne przepisy