kompot z derenia i porzeczki
skład / składniki
16
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Do kompotu potrzebujemy: derenia, czarnej porzeczki, cukru, wody.
Krok 2:
Włóż dereń i czarną porzeczkę do słoika.
Krok 3:
Zrób syrop: zagotuj wodę, dodaj cukier.
Krok 4:
Wlej syrop do słoika.
Krok 5:
Kto lubi kompoty w puszkach na zimę, może zwinąć słoik (wcześniej wysterylizować słoik). Owinąć ręcznikiem. Co drugi dzień umieść w chłodnym miejscu: piwnicy, spiżarni... I będziemy go dziś pić. Niech warto nalegać:)
Krok 6:
Oto zdrowy i pyszny kompot:)
Krok 7:
Jaki pyszny kompot :)
te dwie jagody są bardzo zdrowe i lecznicze. Dlatego zimą znajdziesz go tak, jak go znajdziesz. Bierzemy je, ale nie przejrzałe, w przeciwnym razie będą się czołgać w bankach. Możesz dodać maliny do tych owoców. Zapach będzie wtedy jeszcze bardziej apetyczny.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Dereń - 44 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Porzeczka czarna - 38 kcal/100g
- Porzeczka czarna świeżo mrożona - 44 kcal/100g