żurawina puree z cukrem
skład / składniki
15
porcje:
gotowanie krok po kroku
żurawina puree z cukrem to skrzyżowanie dżemu i dżemu. Ten przepis kulinarny wymaga niezbyt surowej żurawiny - musimy ją trochę ugotować. Ale w rezultacie jedzenie jest bardzo delikatne, aromatyczne, bogate. To jeden ze sposobów przetwarzania żurawiny z czyjejś zapomnianej kuchni. Nawiasem mówiąc, ta jagoda jest uważana za bardzo przydatną dla układu sercowo-naczyniowego. Ponadto usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu i wzmacnia naczynia krwionośne.
ostrożnie sortujemy jagody, oczyszczamy je z łodyg, a następnie myjemy pod bieżącą wodą. Włóż do rondla, napełnij zimną wodą. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj żurawinę przez dziesięć minut. Po spuszczeniu do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Żurawinę zamieniamy w puree w dowolny dogodny dla siebie sposób: albo w blenderze, albo zmielimy przez sito. Następnie dodaj cukier do przecieru jagodowego, dobrze wymieszaj. I stawiamy na powolny ogień. Nie przestajemy przeszkadzać ani na sekundę. Gdy tylko jagoda się zagotuje, natychmiast ją usuwamy i natychmiast wkładamy do już przygotowanych słoików. Sterylizujemy przez pół godziny, a następnie zwijamy. Taką żurawinę można dodać do herbaty, posmarować chlebem lub zrobić z niej napój owocowy.
ostrożnie sortujemy jagody, oczyszczamy je z łodyg, a następnie myjemy pod bieżącą wodą. Włóż do rondla, napełnij zimną wodą. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj żurawinę przez dziesięć minut. Po spuszczeniu do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Żurawinę zamieniamy w puree w dowolny dogodny dla siebie sposób: albo w blenderze, albo zmielimy przez sito. Następnie dodaj cukier do przecieru jagodowego, dobrze wymieszaj. I stawiamy na powolny ogień. Nie przestajemy przeszkadzać ani na sekundę. Gdy tylko jagoda się zagotuje, natychmiast ją usuwamy i natychmiast wkładamy do już przygotowanych słoików. Sterylizujemy przez pół godziny, a następnie zwijamy. Taką żurawinę można dodać do herbaty, posmarować chlebem lub zrobić z niej napój owocowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Żurawina - 26 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g