żurawina puree z cukrem

pyszne żurawinowe! Podniesie odporność w okresie jesienno-zimowym.
MiladaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 53 g
212 kcal
IG: 6 / 0 / 94

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 h 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
żurawina puree z cukrem to skrzyżowanie dżemu i dżemu. Ten przepis kulinarny wymaga niezbyt surowej żurawiny - musimy ją trochę ugotować. Ale w rezultacie jedzenie jest bardzo delikatne, aromatyczne, bogate. To jeden ze sposobów przetwarzania żurawiny z czyjejś zapomnianej kuchni. Nawiasem mówiąc, ta jagoda jest uważana za bardzo przydatną dla układu sercowo-naczyniowego. Ponadto usuwa nadmiar cholesterolu z organizmu i wzmacnia naczynia krwionośne.
ostrożnie sortujemy jagody, oczyszczamy je z łodyg, a następnie myjemy pod bieżącą wodą. Włóż do rondla, napełnij zimną wodą. Gdy woda się zagotuje, zmniejsz ogień i gotuj żurawinę przez dziesięć minut. Po spuszczeniu do durszlaka i pozwól wodzie spłynąć. Żurawinę zamieniamy w puree w dowolny dogodny dla siebie sposób: albo w blenderze, albo zmielimy przez sito. Następnie dodaj cukier do przecieru jagodowego, dobrze wymieszaj. I stawiamy na powolny ogień. Nie przestajemy przeszkadzać ani na sekundę. Gdy tylko jagoda się zagotuje, natychmiast ją usuwamy i natychmiast wkładamy do już przygotowanych słoików. Sterylizujemy przez pół godziny, a następnie zwijamy. Taką żurawinę można dodać do herbaty, posmarować chlebem lub zrobić z niej napój owocowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Żurawina - 26   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g

Podobne przepisy