Truskawkowe pianki na agarze

Ciesz się magicznym smakiem domowych pianek! Pianki są bardzo delikatne i przewiewne jak chmura. Zrobiłam przecier jagodowy z truskawek, więc ptasie mleczko okazało się delikatnym różowym kolorem, z bogatym aromatem Truskawkowym. Użyłem mrożonych truskawek, po rozmrożeniu i spuszczeniu płynu. Zamiast truskawek myślę, że każda jagoda będzie odpowiednia: maliny, jagody, porzeczki. Ptasie mleczko okazuje się dużo, ale uwierz mi, jest spożywane bardzo szybko. Zaczęliśmy go jeść już po kilku godzinach, ponieważ po prostu nie można było go ominąć. W oryginalnym przepisie zastosowano więcej cukru, a mianowicie 250 g w puree i 450 g w syropie, zmniejszyłem Ilość, ponieważ bałem się, że będzie bardzo słodko. Możesz użyć oryginalnych proporcji lub tych, które wskazałem, ale szczerze mówiąc, Nie wiem, co dokładnie daje tak dużą ilość cukru.
IrishaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 98 % 59 g
236 kcal
IG: 7 / 0 / 93

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 8 h 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Agar zalać wodą i pozostawić na 1-2 godziny.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Zrób mus jabłkowy. Upiec jabłka (aby uzyskać 150 g gotowego puree, potrzebowałem 350 g jabłek) do miękkości.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Przetrzyj gotowe jabłka przez sito.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Jagody (wziąłem truskawki) puree i przetrzyj przez sito.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Wymieszaj puree jabłkowe i jagodowe, podgrzej mieszaninę i dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    W schłodzonym puree dodaj białko jaja i ubij, aż będzie puszyste. Musisz ubijać przez długi czas, około 10 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Zagotuj syrop. Włóż mieszaninę agaru i wody do ognia i przy ciągłym mieszaniu zagotuj. Dodaj cukier i ciągle mieszając doprowadzaj syrop do temperatury 110 C lub do momentu, gdy podniesiesz łopatkę, nić syropu będzie się za nią ciągnąć.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej gotowy syrop cienkim strumieniem pod łopatki pracującego miksera. Ubij masę, aż uzyskasz gęstą, gładką masę. Jednocześnie mieszanina nie powinna bardzo ostygnąć, agar zaczyna krzepnąć już w 40 C.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Użyj worka do szprycowania lub łyżki, aby osadzić pianki na papierze do pieczenia. Zostaw na noc.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Posyp zamrożone i wysuszone pianki cukrem pudrem.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    I połącz parami. Smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Truskawka - 30   kcal/100g
  • Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Mus jabłkowy - 68   kcal/100g
  • Białka jaj - 44   kcal/100g
  • Agar-agar - 301   kcal/100g

Podobne przepisy