skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Agar zalać wodą i pozostawić na 1-2 godziny.
Krok 2:
Zrób mus jabłkowy. Upiec jabłka (aby uzyskać 150 g gotowego puree, potrzebowałem 350 g jabłek) do miękkości.
Krok 3:
Przetrzyj gotowe jabłka przez sito.
Krok 4:
Jagody (wziąłem truskawki) puree i przetrzyj przez sito.
Krok 5:
Wymieszaj puree jabłkowe i jagodowe, podgrzej mieszaninę i dodaj cukier. Mieszaj, aż cukier całkowicie się rozpuści.
Krok 6:
W schłodzonym puree dodaj białko jaja i ubij, aż będzie puszyste. Musisz ubijać przez długi czas, około 10 minut.
Krok 7:
Zagotuj syrop. Włóż mieszaninę agaru i wody do ognia i przy ciągłym mieszaniu zagotuj. Dodaj cukier i ciągle mieszając doprowadzaj syrop do temperatury 110 C lub do momentu, gdy podniesiesz łopatkę, nić syropu będzie się za nią ciągnąć.
Krok 8:
Wlej gotowy syrop cienkim strumieniem pod łopatki pracującego miksera. Ubij masę, aż uzyskasz gęstą, gładką masę. Jednocześnie mieszanina nie powinna bardzo ostygnąć, agar zaczyna krzepnąć już w 40 C.
Krok 9:
Użyj worka do szprycowania lub łyżki, aby osadzić pianki na papierze do pieczenia. Zostaw na noc.
Krok 10:
Posyp zamrożone i wysuszone pianki cukrem pudrem.
Krok 11:
I połącz parami. Smacznego!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Mus jabłkowy - 68 kcal/100g
- Białka jaj - 44 kcal/100g
- Agar-agar - 301 kcal/100g