skład / składniki
metoda gotowania
bardzo kocham lecho. Dla mnie - to najlepszy posiłek ze wszystkich warzyw w puszkach. Ale ten przepis kulinarny był dla mnie zaskoczeniem, ponieważ w tym przypadku mamy nie tylko sałatkę warzywną, ale gotowy dodatek. Które można podawać z mięsem lub kotletami w tych trudnych chwilach, kiedy absolutnie nie chcesz gotować.
pokrój cebulę w półpierścienie, a paprykę i marchewkę w paski. Pomidory są również bardzo drobno pokrojone w kostkę, a nawet można je przewijać w kombajnie, dopiero wtedy należy je obrać. Pokrój gorzką paprykę, wyjmij nasiona i drobno posiekaj. W dużym rondlu wkładamy warzywa, a jeśli mamy starte pomidory, po prostu napełniamy je sokiem z miąższem, dodajemy cukier i sól. Zamknij pokrywkę i gotuj na wolnym ogniu przez czterdzieści minut. W tym czasie warzywa dadzą sok i ugotują się wraz z ryżem we własnym soku.
układamy w wysterylizowanych słoikach, luźno przykrywamy pokrywkami i sterylizujemy przez około 15 minut. Następnie przekręcamy pokrywki, odwracamy słoiki i wkładamy do ostygnięcia, szczelnie owijając je kocem.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Papryka ostra - 40 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Cebula - 41 kcal/100g