małże z ryżem na patelni

bardzo proste! I bardzo szybko! Poza tym pyszne. Małże z ryżem na patelni zgodnie z tym przepisem często gotuję go w domu. Jedzenie okazuje się bardzo smaczne, a jednocześnie niezwykłe. Czasami dodaję gotowane kalmary lub krewetki. Polecam spróbować i tobie.
DariaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 18 % 4 g
tłuszcze 18 % 4 g
węglowodany 64 % 14 g
101 kcal
IG: 29 / 71 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak zrobić małże z ryżem na patelni? Aby zacząć zbierać niezbędne składniki. Małże mogą być zarówno mrożone, jak i świeże, a może nawet konserwowane.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Smażyć małże z masłem lub olejem roślinnym. Wybierz olej według własnego gustu.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Ugotuj ryż

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Pokrój pieprz

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Cebula cięta

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Podsmaż cebulę i paprykę

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Pomidory zalać wrzątkiem

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Pomidory kroimy

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Dodaj pomidory do papryki i cebuli

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Małże wkładamy do ryżu

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Warzywa wkładamy do ryżu

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Wszystko wymieszaj i gotuj na wolnym ogniu


najpierw musisz ugotować ryż do połowy ugotowany. Gotujemy małże w osolonej wodzie przez około 15 minut. Mięso małży jest lekko smażone.
paprykę myjemy, obieramy i kroimy w paski. Następnie lekko usmaż. Pomidory są myte, usuwane z ziaren, jakby lekko ściśnięte i pokrojone na kawałki. Gdy papryka będzie gotowa, dodaj pomidory. Cebula drobno tryb.
wymieszaj małże, ryż, smażoną paprykę z pomidorami i cebulą, włóż wszystko do rondla, dodaj kilka łyżek gorącej przegotowanej wody, sól i pieprz do smaku. Dusimy wszystko na małym ogniu przez około 20 minut. A teraz małże z ryżem są gotowe.
udekoruj gotowe danie ziołami.
smacznego!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Dziki ryż surowy - 353   kcal/100g
  • Ryż brązowy surowy - 360   kcal/100g
  • Ryż brązowy gotowany - 119   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany surowy - 363   kcal/100g
  • Ryż biały witaminizowany gotowany - 109   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369   kcal/100g
  • Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106   kcal/100g
  • Ryż instant suchy - 374   kcal/100g
  • Ryż instant gotowy do spożycia - 109   kcal/100g
  • Rys - 344   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal / 100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Małże smażone - 59   kcal/100g
  • Małże gotowane - 50   kcal/100g
  • Cebula - 41   kcal/100g

Podobne przepisy