owsianka mleczna ryżowa z jabłkami
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
ryż należy gotować w wodzie prawie do miękkości, woda powinna całkowicie się zagotować lub spuścić, wkładając ryż do sita. Następnie napełnij ryż mlekiem, tak aby mleko pokrywało ryż, ale nie za dużo. Doprowadzić do wrzenia. Owsianka będzie smaczniejsza, jeśli dodasz do niej jabłka, skaramelizowane w miodzie. Aby to zrobić, pokrój jabłko w cienkie plasterki i usmaż na rozgrzanej patelni z masłem, następnie dodaj miód i smaż przez 3 minuty, mieszając. Gotowe plastry posyp cynamonem i połóż na wierzchu owsianki na talerzu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Rys - 344 kcal/100g
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Miód - 400 kcal/100g
- Cynamon - 247 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g