skład / składniki
metoda gotowania
najpierw jabłka należy dokładnie umyć. Pokrój na cztery części (nie jest konieczne usuwanie rdzenia). Zrób sok, do tego potrzebujemy sokowirówki. Wyciśnij sok do głębokiego pojemnika.
musisz przelać sok przez drobną sytość lub gazę. Wtedy mamy jaśniejszy i piękniejszy sok.
następnie przejdź do gotowania. Aby to zrobić, używamy dużego naczynia, do którego wlewamy sok i podpalamy. W procesie doprowadzania soku do wrzenia Cała miazga (która mogła pozostać po przefiltrowaniu) wzrośnie do góry. Dlatego można go łatwo podnieść za pomocą łyżki lub chochli. Gdy sok się zagotuje, musisz go gotować przez kolejne 10 minut.
zauważ, że w tym przepisie w ogóle nie używa się cukru. Ale jeśli Twoje jabłka nie są zbyt słodkie, możesz (według własnego uznania) uczynić smak soku jabłkowego słodszym.
następnie szybko wlej sok do wstępnie wysterylizowanych słoików, zamknij pokrywkami. Wszystkie nasze słoiki z prawie gotowym sokiem jabłkowym, zawiń w ręcznik, aż całkowicie ostygnie.
sok jabłkowy przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g