suszone śliwki z orzechami w winie

Oryginalny, aromatyczny deser przygotowuje się w pół godziny! Mogę zauważyć, że ze względu na fakt, że podczas obróbki cieplnej cały alkohol wyparowuje, ten deser można zaoferować każdemu bez wyjątku. Jeśli masz półsłodkie czerwone wino, możesz dodać mniej cukru. Możesz improwizować również z odmianami wina, które za każdym razem sprawią, że twój deser będzie miał nową nutę.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 6 % 3 g
tłuszcze 19 % 10 g
węglowodany 75 % 39 g
262 kcal
IG: 63 / 0 / 37

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Gotowanie składników. Dokładnie spłucz suszone śliwki, a jeśli są nasiona, wyjmij je z jagód.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Obierz orzechy włoskie i podziel na 4 całe połówki. Ostrożnie umieść ćwiartki orzecha w suszonych śliwkach, po jednej w każdej.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Włóż nadziewane suszone śliwki do żaroodpornego naczynia i napełnij winem

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    I dodaj cukier. Kolejny etap można wykonać na dwa sposoby. Pierwszą metodą jest po prostu gotowanie suszonych śliwek w winie na kuchence przez 10 minut na małym ogniu. Następnie umieszczamy go w chłodnym miejscu, aby nalegać na całą noc.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Jest drugi sposób. Suszone śliwki w winie nadziewane orzechami wkłada się do piekarnika na prawie godzinę w temperaturze 160 stopni. Następnie umieść go również w chłodnym miejscu na noc.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Smacznego!

suszone śliwki przygotowane w ten sposób można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni. Ale zwykle taki deser nie może leżeć przez cały dzień, po wypróbowaniu goście zmiatają go ze stołu!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Wina alkoholowe - 212   kcal/100g
  • Wina półwytrawne - 78   kcal/100g
  • Wina wytrawne - 64   kcal/100g
  • Wino czerwone - 88   kcal/100g
  • Śliwka - 227   kcal/100g

Podobne przepisy