suszone śliwki z orzechami w winie
skład / składniki
14
porcje:
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Gotowanie składników. Dokładnie spłucz suszone śliwki, a jeśli są nasiona, wyjmij je z jagód.
Krok 2:
Obierz orzechy włoskie i podziel na 4 całe połówki. Ostrożnie umieść ćwiartki orzecha w suszonych śliwkach, po jednej w każdej.
Krok 3:
Włóż nadziewane suszone śliwki do żaroodpornego naczynia i napełnij winem
Krok 4:
I dodaj cukier. Kolejny etap można wykonać na dwa sposoby. Pierwszą metodą jest po prostu gotowanie suszonych śliwek w winie na kuchence przez 10 minut na małym ogniu. Następnie umieszczamy go w chłodnym miejscu, aby nalegać na całą noc.
Krok 5:
Jest drugi sposób. Suszone śliwki w winie nadziewane orzechami wkłada się do piekarnika na prawie godzinę w temperaturze 160 stopni. Następnie umieść go również w chłodnym miejscu na noc.
Krok 6:
Smacznego!
suszone śliwki przygotowane w ten sposób można przechowywać w lodówce nie dłużej niż 10 dni. Ale zwykle taki deser nie może leżeć przez cały dzień, po wypróbowaniu goście zmiatają go ze stołu!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Wina alkoholowe - 212 kcal/100g
- Wina półwytrawne - 78 kcal/100g
- Wina wytrawne - 64 kcal/100g
- Wino czerwone - 88 kcal/100g
- Śliwka - 227 kcal/100g