shurpa w kotle na ognisku wołowym

najbardziej oryginalne danie na pierwsze i drugie to dwa w jednym! Szurpa wołowa w kotle na ogniu okazuje się bogata, obfita, o subtelnym aromacie ognia. Może być obficie nakarmiona przez tuzin głodnych mężczyzn! Możesz zastąpić warzywa w tym naczyniu dowolnymi sezonowymi.
PerłaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 36 % 8 g
tłuszcze 23 % 5 g
węglowodany 41 % 9 g
112 kcal
IG: 88 / 0 / 13

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 h
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Jak ugotować shurpę wołową w kotle na ognisku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jakiego mięsa lepiej użyć? Możesz gotować shurpa z jagnięciny lub wołowiny. Aby bulion był bogaty, weź mięso na kości. Użyłem 600 gramów pulpy wołowej i 400 gramów żeber. Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój wołowinę na średniej wielkości porcje (z grubsza pięść dziecka). Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie.

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Rozpal ognisko, Ustaw kocioł. Dobrze podgrzej kocioł i wlej niewielką ilość oleju roślinnego. Posmaruj krawędzie rozgrzanym olejem łyżką cedzakową. Postępuj bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Wyślij wołowinę do kotła.

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Smaż mięso na średnim ogniu, aż wszystkie strony się zrumienią. Zajmie to od 15 do 20 minut.

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    W tym czasie posiekaj obrane cebule w duże kostki. Wyślij cebulę równą warstwą do kotła(nie mieszaj). Wlej trochę wody (dosłownie 30-50 ml), przykryj i pozostaw w ten sposób na kolejne 10-15 minut. W tym czasie cebula stanie się miękka, a mięso będzie nasycone cudownym aromatem.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Obierz marchewki i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Pokrój 2-3 pomidory na pół i zetrzyj na grubej tarce. Wyrzuć skórkę z pomidorów. Obrane ząbki czosnku pokroić wzdłuż na dwie do czterech części. Otwórz pokrywkę kotła, dodaj trochę soli i ziry, wszystko wymieszaj. Dodaj czosnek, wlej pomidory i rozłóż marchewkę na brzegach kotła, jak na zdjęciu. Przykryj i odstaw na 5 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Po określonym czasie zdejmij pokrywkę i wymieszaj zawartość kotła. Dodaj do mięsa kukurydzę pokrojoną na małe kawałki i strąki ostrej papryki do smaku. Kukurydza nada bulionowi szczególny słodkawy smak. W razie potrzeby zamień kukurydzę na bakłażany.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Grubo posiekaj obrane ziemniaki. Pokrój pozostałe pomidory na 4 części. Posiekaj paprykę w paski lub półkola. Wyślij wszystko do kotła. Na tym etapie dodaj ulubione przyprawy i przyprawy. Użyłam suchej bazylii, papryki i cząbru. Zmaksymalizuj ogień pod kotłem.

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Wlej czystą wodę. Ile płynu należy dodać? Jeśli chcesz uzyskać gęstą zupę, dodaj wodę, aby nie pokryła całkowicie wszystkich warzyw. Jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną wersję shurpy, wlej wodę na 2-5 palców na produkty. Należy pamiętać, że płyn częściowo zagotuje się podczas dalszego gotowania.

  9. Krok 9:

    Krok 9.

    Wymieszaj wszystko.

  10. Krok 10:

    Krok 10.

    Po ugotowaniu wyjmij kilka kłód spod kotła i tomij shurpę pod pokrywką, aż wszystkie produkty będą całkowicie ugotowane. Pozostaw małą szczelinę, aby para mogła uciec. Utrzymuj małe ognisko pod kotłem, aby bulion nie bulgotał intensywnie.

  11. Krok 11:

    Krok 11.

    Po 30 minutach otwórz pokrywkę i posmakuj soli. W razie potrzeby dodaj sól.

  12. Krok 12:

    Krok 12.

    Całkowicie shurpa będzie gotowa za około półtorej godziny.

  13. Krok 13:

    Krok 13.

    Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę i pozostaw shurpę nad żarami na 5-10 minut. W tym czasie gęsta zupa jest nasycona aromatami ognia. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami.

  14. Krok 14:

    Krok 14.

    Dla każdego w misce umieść pomidora i wlej aromatyczny bulion. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Połóż mięso, kukurydzę i resztę warzyw łyżką cedzakową na szerokim płaskim naczyniu. Posyp ziele angielskie i zioła. Podaj!

  15. Krok 15:

    Krok 15.

    Również shurpu można zaoferować jako gęstą zupę.

  16. Krok 16:

    Krok 16.

    Niezrównanie smaczne, satysfakcjonujące i niesamowicie apetyczne!


smacznego!

ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej.  W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".

pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.

ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili). 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Ziemniaki Dojrzałe - 80   kcal/100g
  • Ziemniaki pieczone - 70   kcal/100g
  • Tłuczone ziemniaki - 380   kcal/100g
  • Ziemniaki gotowane - 82   kcal/100g
  • Ziemniaki w mundurkach - 74   kcal/100g
  • Ziemniaki smażone - 192   kcal/100g
  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Kukurydza polna surowa suszona - 348   kcal/100g
  • Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96   kcal/100g
  • Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83   kcal/100g
  • Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362   kcal/100g
  • Kukurydza - 119   kcal/100g
  • Papryka słodka - 27   kcal/100g
  • Marchew - 33   kcal/100g
  • Suszona marchewka - 275   kcal/100g
  • Marchewka gotowana - 25   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Bazylia świeża - 27   kcal/100g
  • Bazylia suszona - 251   kcal/100g
  • Zira - 112   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal/100g
  • Chili - 40   kcal/100g

Podobne przepisy