skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Jak ugotować shurpę wołową w kotle na ognisku? Przygotuj wszystkie niezbędne produkty. Jakiego mięsa lepiej użyć? Możesz gotować shurpa z jagnięciny lub wołowiny. Aby bulion był bogaty, weź mięso na kości. Użyłem 600 gramów pulpy wołowej i 400 gramów żeber. Opłucz mięso i osusz papierowymi serwetkami. Pokrój wołowinę na średniej wielkości porcje (z grubsza pięść dziecka). Opłucz wszystkie warzywa w czystej wodzie.
Krok 2:
Rozpal ognisko, Ustaw kocioł. Dobrze podgrzej kocioł i wlej niewielką ilość oleju roślinnego. Posmaruj krawędzie rozgrzanym olejem łyżką cedzakową. Postępuj bardzo ostrożnie, aby się nie poparzyć. Wyślij wołowinę do kotła.
Krok 3:
Smaż mięso na średnim ogniu, aż wszystkie strony się zrumienią. Zajmie to od 15 do 20 minut.
Krok 4:
W tym czasie posiekaj obrane cebule w duże kostki. Wyślij cebulę równą warstwą do kotła(nie mieszaj). Wlej trochę wody (dosłownie 30-50 ml), przykryj i pozostaw w ten sposób na kolejne 10-15 minut. W tym czasie cebula stanie się miękka, a mięso będzie nasycone cudownym aromatem.
Krok 5:
Obierz marchewki i pokrój w niezbyt cienkie plasterki. Pokrój 2-3 pomidory na pół i zetrzyj na grubej tarce. Wyrzuć skórkę z pomidorów. Obrane ząbki czosnku pokroić wzdłuż na dwie do czterech części. Otwórz pokrywkę kotła, dodaj trochę soli i ziry, wszystko wymieszaj. Dodaj czosnek, wlej pomidory i rozłóż marchewkę na brzegach kotła, jak na zdjęciu. Przykryj i odstaw na 5 minut.
Krok 6:
Po określonym czasie zdejmij pokrywkę i wymieszaj zawartość kotła. Dodaj do mięsa kukurydzę pokrojoną na małe kawałki i strąki ostrej papryki do smaku. Kukurydza nada bulionowi szczególny słodkawy smak. W razie potrzeby zamień kukurydzę na bakłażany.
Krok 7:
Grubo posiekaj obrane ziemniaki. Pokrój pozostałe pomidory na 4 części. Posiekaj paprykę w paski lub półkola. Wyślij wszystko do kotła. Na tym etapie dodaj ulubione przyprawy i przyprawy. Użyłam suchej bazylii, papryki i cząbru. Zmaksymalizuj ogień pod kotłem.
Krok 8:
Wlej czystą wodę. Ile płynu należy dodać? Jeśli chcesz uzyskać gęstą zupę, dodaj wodę, aby nie pokryła całkowicie wszystkich warzyw. Jeśli chcesz uzyskać bardziej płynną wersję shurpy, wlej wodę na 2-5 palców na produkty. Należy pamiętać, że płyn częściowo zagotuje się podczas dalszego gotowania.
Krok 9:
Wymieszaj wszystko.
Krok 10:
Po ugotowaniu wyjmij kilka kłód spod kotła i tomij shurpę pod pokrywką, aż wszystkie produkty będą całkowicie ugotowane. Pozostaw małą szczelinę, aby para mogła uciec. Utrzymuj małe ognisko pod kotłem, aby bulion nie bulgotał intensywnie.
Krok 11:
Po 30 minutach otwórz pokrywkę i posmakuj soli. W razie potrzeby dodaj sól.
Krok 12:
Całkowicie shurpa będzie gotowa za około półtorej godziny.
Krok 13:
Pod koniec gotowania otwórz pokrywkę i pozostaw shurpę nad żarami na 5-10 minut. W tym czasie gęsta zupa jest nasycona aromatami ognia. Posyp gotowe danie drobno posiekanymi ziołami.
Krok 14:
Dla każdego w misce umieść pomidora i wlej aromatyczny bulion. Posyp posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Połóż mięso, kukurydzę i resztę warzyw łyżką cedzakową na szerokim płaskim naczyniu. Posyp ziele angielskie i zioła. Podaj!
Krok 15:
Również shurpu można zaoferować jako gęstą zupę.
Krok 16:
Niezrównanie smaczne, satysfakcjonujące i niesamowicie apetyczne!
smacznego!
ważne! niezależnie od tego, czy w przepisie jest podana ilość wody do zupy, czy nie, najlepiej jest skupić się na własnych preferencjach (gęsta lub cieńsza zupa, którą lubisz), a także na wielkości garnka i żywności zabranej do gotowania. Nie zapominaj, że autor ma własne zdanie na temat ilości mięsa, ziemniaków, zbóż i innych składników w zupie, które mogą nie pasować do Twojej. W praktyce oznacza to, że jeśli gotujesz po raz pierwszy, nie powinieneś gotować całego garnka na raz. Zrób zupę do degustacji-dla jednej lub dwóch osób. Aby to zrobić, zmniejsz ilość wszystkich składników zgodnie z przepisem do 1-2 porcji i weź ilość wody w ilości: od jednej szklanki na porcję-jeśli zupa jest bardzo gęsta, do 1,5-2 szklanek-jeśli jest bardziej płynna. Nie zapomnij wziąć pod uwagę, że część płynu zagotuje się podczas gotowania. Po skosztowaniu małej porcji zupy możesz dostosować zarówno ilość płynu, jak i proporcje składników do swoich upodobań. W przyszłości, podobnie jak większość doświadczonych gospodyń domowych, możesz wlać wodę do zupy i położyć składniki "na oku".
pomidory wybierz soczyste, ale gęste. Miękkie owoce nie zachowują dobrze kształtu, podczas krojenia i gotowania rozprzestrzeniają się w bezkształtną masę i psują wygląd potrawy.
ponieważ stopień zasolenia, słodyczy, goryczy, ostrości, kwasu, palności każdego jest indywidualny, zawsze dodawaj przyprawy, Przyprawy i przyprawy, koncentrując się na swoim smaku! Jeśli po raz pierwszy umieścisz jedną z przypraw, pamiętaj, że są przyprawy, których szczególnie ważne jest, aby nie przenosić (na przykład chili).
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Ziemniaki Dojrzałe - 80 kcal/100g
- Ziemniaki pieczone - 70 kcal/100g
- Tłuczone ziemniaki - 380 kcal/100g
- Ziemniaki gotowane - 82 kcal/100g
- Ziemniaki w mundurkach - 74 kcal/100g
- Ziemniaki smażone - 192 kcal/100g
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Kukurydza polna surowa suszona - 348 kcal/100g
- Kukurydza polna słodka żółta surowa - 96 kcal/100g
- Kukurydza polna duszona, gotowana, odwodniona (posiekana - 83 kcal/100g
- Kukurydza polna gotowana na kolbie - 91 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe witaminizowane - 362 kcal/100g
- Ziarna kukurydzy bez kiełków surowe nie witaminizowane - 362 kcal/100g
- Kukurydza - 119 kcal/100g
- Papryka słodka - 27 kcal/100g
- Marchew - 33 kcal/100g
- Suszona marchewka - 275 kcal/100g
- Marchewka gotowana - 25 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Bazylia świeża - 27 kcal/100g
- Bazylia suszona - 251 kcal/100g
- Zira - 112 kcal/100g
- Olej roślinny - 873 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal/100g
- Chili - 40 kcal/100g