kandyzowane gruszki
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
zanim zaczniemy, pamiętaj, że objętość cukru i kwasu w naczyniu jest dokładnie określona, w zależności od preferencji smakowych tego, kto będzie jadł kandyzowane gruszki.
do gotowania potrzebujemy wystarczająco dojrzałych gruszek, ale nie za dużo. Przed pokrojeniem owoców na kawałki oddzielamy od nich skórę, ogony i strąki nasion. Umieść kawałki gruszek w misce z kwasem cytrynowym rozcieńczonym w wodzie. Wystarczy kilka gramów suchego stężonego kwasu na każdy litr płynu.
gotujemy gruszki przez 10 minut, a następnie schłodzimy pod wodą z kranu. Po ich ugotowaniu włóż kawałki gruszek z powrotem do miski z podgrzanym syropem cukrowym. Syrop można uzyskać w następujący sposób-rozpuścić kilogram cukru w 300 gramach wody.
na kilogram gruszek potrzebujesz dokładnie kilograma syropu. Ponowne gotowanie zajmie do 15 minut. Po tym, mieszanina jest schładzana przez następne 10 godzin. Cykle gotowania i chłodzenia są powtarzane tylko trzy razy. Po raz trzeci, doprowadzając syrop do wrzenia, Wrzuć kandyzowane owoce do durszlaka i pozwól mu ostygnąć sam na sam przez godzinę. Gotowane owoce kandyzowane wymagają wyschnięcia. Po lekkim wysuszeniu posyp cukrem ze wszystkich stron i pozostaw do wyschnięcia do końca. Po wyschnięciu wkładamy je do słoików.
do gotowania potrzebujemy wystarczająco dojrzałych gruszek, ale nie za dużo. Przed pokrojeniem owoców na kawałki oddzielamy od nich skórę, ogony i strąki nasion. Umieść kawałki gruszek w misce z kwasem cytrynowym rozcieńczonym w wodzie. Wystarczy kilka gramów suchego stężonego kwasu na każdy litr płynu.
gotujemy gruszki przez 10 minut, a następnie schłodzimy pod wodą z kranu. Po ich ugotowaniu włóż kawałki gruszek z powrotem do miski z podgrzanym syropem cukrowym. Syrop można uzyskać w następujący sposób-rozpuścić kilogram cukru w 300 gramach wody.
na kilogram gruszek potrzebujesz dokładnie kilograma syropu. Ponowne gotowanie zajmie do 15 minut. Po tym, mieszanina jest schładzana przez następne 10 godzin. Cykle gotowania i chłodzenia są powtarzane tylko trzy razy. Po raz trzeci, doprowadzając syrop do wrzenia, Wrzuć kandyzowane owoce do durszlaka i pozwól mu ostygnąć sam na sam przez godzinę. Gotowane owoce kandyzowane wymagają wyschnięcia. Po lekkim wysuszeniu posyp cukrem ze wszystkich stron i pozostaw do wyschnięcia do końca. Po wyschnięciu wkładamy je do słoików.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g