kandyzowane gruszki

co za uczta! I przydatne! Jak się tu oprzeć? Kandyzowane gruszki to pyszne danie, które szczególnie zadowoli słodycze.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 37 g
147 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 1 D 16 h 30 min
zanim zaczniemy, pamiętaj, że objętość cukru i kwasu w naczyniu jest dokładnie określona, w zależności od preferencji smakowych tego, kto będzie jadł kandyzowane gruszki.

do gotowania potrzebujemy wystarczająco dojrzałych gruszek, ale nie za dużo. Przed pokrojeniem owoców na kawałki oddzielamy od nich skórę, ogony i strąki nasion. Umieść kawałki gruszek w misce z kwasem cytrynowym rozcieńczonym w wodzie. Wystarczy kilka gramów suchego stężonego kwasu na każdy litr płynu.

gotujemy gruszki przez 10 minut, a następnie schłodzimy pod wodą z kranu. Po ich ugotowaniu włóż kawałki gruszek z powrotem do miski z podgrzanym syropem cukrowym. Syrop można uzyskać w następujący sposób-rozpuścić kilogram cukru w 300 gramach wody.

na kilogram gruszek potrzebujesz dokładnie kilograma syropu. Ponowne gotowanie zajmie do 15 minut. Po tym, mieszanina jest schładzana przez następne 10 godzin. Cykle gotowania i chłodzenia są powtarzane tylko trzy razy. Po raz trzeci, doprowadzając syrop do wrzenia, Wrzuć kandyzowane owoce do durszlaka i pozwól mu ostygnąć sam na sam przez godzinę. Gotowane owoce kandyzowane wymagają wyschnięcia. Po lekkim wysuszeniu posyp cukrem ze wszystkich stron i pozostaw do wyschnięcia do końca. Po wyschnięciu wkładamy je do słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Gruszka - 42   kcal/100g
  • Gruszka suszona - 246   kcal/100g
  • Gruszki konserwowe - 76   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy