pastylka z pigwy
skład / składniki
18
porcje:
metoda gotowania
myjemy dojrzałą pigwę pod bieżącą wodą i kroimy ją na kawałki, usuwając wszystko, co niepotrzebne ze środka. Pokrój również jabłka. Wymieszaj kawałki owoców i przenieś do rondla wypełnionego wodą.
gotowanie zajmie nam godzinę, pod warunkiem, że garnek jest trzymany na małym ogniu i przykryty pokrywką. Nie ma wyraźnych terminów gotowania. Po prostu sprawdź, czy owoce są gotowe, szturchając je widelcem. Jeśli kawałki zmiękną, to wszystko. Spuszczamy wodę, przepuszczamy kilka jabłek i pigwy przez komórki sita. Wlej cukier do powstałej masy i wlej sok z cytryny.& nbsp;mieszamy i kładziemy na włączonym piecu.
kolejne gotowanie & nbsp; wymaga czujnej uwagi. Stale monitorujemy masę, nie przestając jej mieszać. Gotuj, aż stanie się bardzo gęsty i lepki. Wlej zagęszczoną mieszaninę bezpośrednio na mokrą deskę. Mokro, aby pastylka z pigwy się nie przykleiła. Pozostaw do wyschnięcia na dwa dni i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie. Ten rodzaj domowego przysmaku będzie przechowywany przez bardzo długi czas.
gotowanie zajmie nam godzinę, pod warunkiem, że garnek jest trzymany na małym ogniu i przykryty pokrywką. Nie ma wyraźnych terminów gotowania. Po prostu sprawdź, czy owoce są gotowe, szturchając je widelcem. Jeśli kawałki zmiękną, to wszystko. Spuszczamy wodę, przepuszczamy kilka jabłek i pigwy przez komórki sita. Wlej cukier do powstałej masy i wlej sok z cytryny.& nbsp;mieszamy i kładziemy na włączonym piecu.
kolejne gotowanie & nbsp; wymaga czujnej uwagi. Stale monitorujemy masę, nie przestając jej mieszać. Gotuj, aż stanie się bardzo gęsty i lepki. Wlej zagęszczoną mieszaninę bezpośrednio na mokrą deskę. Mokro, aby pastylka z pigwy się nie przykleiła. Pozostaw do wyschnięcia na dwa dni i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie. Ten rodzaj domowego przysmaku będzie przechowywany przez bardzo długi czas.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Pigwa - 40 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Sok z cytryny - 16 kcal/100g