pastylka z pigwy

zdrowe i naturalne danie. Zrób prezent dla swojego żołądka! Pastylka z pigwy zachwyci ciebie, a zwłaszcza twoje dzieci.
valeriyaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 29 g
116 kcal
IG: 14 / 0 / 86

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 2 h 30 min
myjemy dojrzałą pigwę pod bieżącą wodą i kroimy ją na kawałki, usuwając wszystko, co niepotrzebne ze środka. Pokrój również jabłka. Wymieszaj kawałki owoców i przenieś do rondla wypełnionego wodą.

gotowanie zajmie nam godzinę, pod warunkiem, że garnek jest trzymany na małym ogniu i przykryty pokrywką. Nie ma wyraźnych terminów gotowania. Po prostu sprawdź, czy owoce są gotowe, szturchając je widelcem. Jeśli kawałki zmiękną, to wszystko. Spuszczamy wodę, przepuszczamy kilka jabłek i pigwy przez komórki sita. Wlej cukier do powstałej masy i wlej sok z cytryny.& nbsp;mieszamy i kładziemy na włączonym piecu.

kolejne gotowanie & nbsp; wymaga czujnej uwagi. Stale monitorujemy masę, nie przestając jej mieszać. Gotuj, aż stanie się bardzo gęsty i lepki. Wlej zagęszczoną mieszaninę bezpośrednio na mokrą deskę. Mokro, aby pastylka z pigwy się nie przykleiła. Pozostaw do wyschnięcia na dwa dni i pokrój na kawałki o dowolnym kształcie. Ten rodzaj domowego przysmaku będzie przechowywany przez bardzo długi czas.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jabłka - 47   kcal/100g
  • Jabłka Suszone - 210   kcal/100g
  • Mus jabłkowy w puszkach - 61   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Sok z cytryny - 16   kcal/100g

Podobne przepisy