dżem jeżynowy na zimę

jeżyny są bardzo smaczne i pożywne, dżem jest delikatny. Dżem jeżynowy zachwyci Twój stół, zwłaszcza z kanapkami.
eeloo4kaaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
1 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 2 h
do dobrego dżemu jagodowego potrzebujemy dojrzałych jeżyn. Oczywiście powinien być oczyszczony z ogonów i nie mieć nawet śladu zgnilizny. Mierzymy dokładnie połowę dostępnych jagód. Zamienimy je w kleik-podstawę dżemu, ale najpierw podgrzej wodę w mniej lub bardziej dużych naczyniach.

doprowadzając wodę do bardzo gorącego stanu, ale nie pozwalając jej zabulknąć, wlej jeżyny i utrzymuj temperaturę zbliżoną do wrzącej wody. Trzymaj jagody przez trzy minuty, a następnie posiekaj je, przepychając przez sito. Dlaczego sito? W ten sposób pozbędziemy się Kości, aby później nasz dżem nie chrupał na zębach.

przechodzimy do najważniejszego. Bierzemy miskę lub coś o zbliżonej objętości i wypełniamy ją kleikiem jagodowym. Podgrzej piec na małym ogniu i poddaj jeżyny pięciominutowemu gotowaniu. Następnie druga połowa jagód i cukrów jest wysyłana do kleiku. Tutaj gotowanie nie ma jasno określonych terminów. Po prostu gotuj, aż dojdziesz do pożądanej gęstości dżemu jeżynowego, sprawdzając go łyżką.

wlej piękny dżem do wysterylizowanych słoików i dodaj do swoich zapasów.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy