pastylka z cukrem morelowym

Wspaniały przepyszny deser o delikatnym i przyjemnym smaku! Pastylka morelowa zachwyci Ciebie i twoje dzieci.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 55 g
222 kcal
IG: 9 / 0 / 91

metoda gotowania

czas gotowania: 5 h

oczyszczamy umyte morele i wkładamy do rondla z wodą. Zagotuj wodę w niskiej temperaturze pieca. Kiedy się zagotuje, pozwól mu chodzić przez dwie minuty.

& nbsp;następnie bierzemy metalowe sito i przepuszczamy przez nie wywar, do innego pojemnika. Nie wyjmujemy gotowanych moreli z sita, ale mielimy je przez ruszt. Masa morelowa składa się w osobny, pusty rondel. Dodaj do niego cukier i odmierzony kwas cytrynowy, aby uzyskać lepszy smak. Gotuj w niskiej temperaturze, mieszając zawartość rondla. Powstałą piankę usuwamy i wyrzucamy.

 gotowanie zajmie 2 godziny, po których morele powinny zamienić się w galaretkę. Jeśli nadal są daleko od tej gęstości, gotuj dłużej. 

 przygotowujemy blachę do pieczenia. Rozłóż jego powierzchnię papierem do pieczenia pokrytym bardzo cienką warstwą oleju roślinnego. Wlej tam galaretkę morelową i piecz przez 3 godziny w temperaturze 60 stopni.

 po zakończeniu pieczenia pozostawiamy już zauważalnie gęstą galaretkę do wyschnięcia na czystym powietrzu, w miejscu, w którym padają promienie słoneczne. Ta opcja jest opcjonalna i konieczna tylko wtedy, gdy pieczenie okazało się niewystarczające, aby całkowicie wysuszyć galaretkę, aż zamieni się w pastylkę.

nie myl pastylki do ssania z pastylką sprzedawaną w sklepach. Ten wygląda zupełnie inaczej. Nie powinien być lepki, ponieważ w przeciwnym razie nie będziemy w stanie normalnie zwinąć go w tuby, które następnie zajmą miejsce w spiżarni. W tej formie pastylki z moreli można przechowywać przez bardzo, bardzo długi czas. W każdej chwili możesz zdobyć rurki i użyć ich zgodnie z ich przeznaczeniem!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Morele - 46   kcal/100g
  • Morele w puszkach - 50   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g

Podobne przepisy