kompot jeżynowy

pachnący i bardzo smaczny kompot jeżynowy rozjaśni każdy stół! Kompot jeżynowy to pyszny i orzeźwiający napój.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 17 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 83 % 5 g
24 kcal
IG: 40 / 0 / 60

metoda gotowania

czas gotowania: 2 D 45 min

bierzemy się za nasze jeżyny. Nie jest konieczne płukanie go pod kranem, a nawet niepożądane. Możesz więc zmiażdżyć jagody i stracić część soków niezbędnych do gotowania. Wystarczy wypłukać.

bierzemy litrowe, przegotowane szklane słoiki. Wlej tam jagody do jednej trzeciej objętości. Następnym krokiem jest przygotowanie syropu, który następnie wlejemy do słoików z jagodami.

napełnij patelnię 3 litrami wody. Zasypiamy tam 150 gramów cukru. Doprowadź wodę do wrzenia i przytrzymaj do 5 minut, aby syrop stał się grubszy. Następnie wlej gorący syrop bezpośrednio na jeżyny ułożone w słoikach i mocno przykręć przegotowane pokrywki słoików.

banki nie mogą być otwierane przez cały dzień.

wlej wodę do rondla, odmierz słoikiem, wlej cukier i poczekaj, aż się zagotuje. Gotuj przez 5 minut. Napełnij słoiki jeżyn gorącym syropem i zamknij sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiki i zawiń w koc. Pozostaw na jeden dzień. Następnie zdejmij koc, Odwróć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Widzisz, kompot jest gotowy-szybko i łatwo. Jagody nie gotują się, nie gotują, a zatem wszystko, co cenne, pozostaje w słoiku. Zapełnij swoje spiżarnie!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Jeżyna - 31   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy