skład / składniki
metoda gotowania
bierzemy się za nasze jeżyny. Nie jest konieczne płukanie go pod kranem, a nawet niepożądane. Możesz więc zmiażdżyć jagody i stracić część soków niezbędnych do gotowania. Wystarczy wypłukać.
bierzemy litrowe, przegotowane szklane słoiki. Wlej tam jagody do jednej trzeciej objętości. Następnym krokiem jest przygotowanie syropu, który następnie wlejemy do słoików z jagodami.
napełnij patelnię 3 litrami wody. Zasypiamy tam 150 gramów cukru. Doprowadź wodę do wrzenia i przytrzymaj do 5 minut, aby syrop stał się grubszy. Następnie wlej gorący syrop bezpośrednio na jeżyny ułożone w słoikach i mocno przykręć przegotowane pokrywki słoików.
banki nie mogą być otwierane przez cały dzień.
wlej wodę do rondla, odmierz słoikiem, wlej cukier i poczekaj, aż się zagotuje. Gotuj przez 5 minut. Napełnij słoiki jeżyn gorącym syropem i zamknij sterylizowanymi pokrywkami. Odwróć słoiki i zawiń w koc. Pozostaw na jeden dzień. Następnie zdejmij koc, Odwróć słoiki i pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Widzisz, kompot jest gotowy-szybko i łatwo. Jagody nie gotują się, nie gotują, a zatem wszystko, co cenne, pozostaje w słoiku. Zapełnij swoje spiżarnie!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g