dżem śliwkowy bez pestek pomarańczy

piękny oryginalny przepis z niepowtarzalnym bukietem smaków! Dżem śliwkowy z pomarańczą jest smaczny i bogaty w zdrowe witaminy, nie pozostawi obojętnym żadnego słodyczy.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 97 % 37 g
149 kcal
IG: 19 / 0 / 81

metoda gotowania

czas gotowania: 30 min

bierzemy danie, zaczynając od jagód. Oczyszczamy śliwki z ich dużych nasion. Pomarańczę kroimy bez usuwania z niej skórki. Wyciągamy z niego również kości, bez wątpienia. Zgniatamy zarówno jagody, jak i pomarańczę za pomocą maszynki do mięsa. Mniej ponurą opcją jest użycie blendera, jeśli go masz.

całkowita masa zmieszanej pomarańczy ze śliwkami, mieszamy z cukrem, aż rozpuści się w mieszaninie, pożądane jest podgrzanie mieszanki. Rozprowadzamy ciepły dżem do wysterylizowanych słoików. Mocno dokręć pokrywki i trzymaj w ciemnym chłodnym rogu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Pomarańcze - 36   kcal/100g

Podobne przepisy