dżem śliwkowy z pomarańczą bez pestek
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
bierzemy danie, zaczynając od jagód. Oczyszczamy śliwki z ich dużych nasion. Pomarańczę kroimy bez usuwania z niej skórki. Wyciągamy z niego również kości, bez wątpienia. Zgniatamy zarówno jagody, jak i pomarańczę za pomocą maszynki do mięsa. Mniej ponurą opcją jest użycie blendera, jeśli go masz.
całkowita masa zmieszanej pomarańczy ze śliwkami, mieszamy z cukrem, aż rozpuści się w mieszaninie, pożądane jest podgrzanie mieszanki. Rozprowadzamy ciepły dżem do wysterylizowanych słoików. Mocno dokręć pokrywki i trzymaj w ciemnym chłodnym rogu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g