dżem ze śliwki wiśniowej z syropem cukrowym

Łatwy w przygotowaniu, bardzo smaczny i może być nadzieniem do deserów. Dżem ze śliwki wiśniowej jest nie tylko smaczny, ale także zdrowy.
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
201 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

czas gotowania: 1 d

aby zrobić syrop, potrzebujemy mieszanki wody i cukru. Wymieszaj trzy szklanki półtora kilograma i zagotuj, aż kryształki cukru w końcu znikną w powstałej mieszaninie.

 umytą śliwkę wiśniową trzymamy przez trzy minuty w ciepłej wodzie o temperaturze 80 stopni. Następnie przenosimy śliwkę wiśniową do pojemnika z zimną wodą. Następnie szturchamy jagody, aby każda miała nie więcej niż trzy małe dziury.& nbsp;wyjmujemy i wkładamy & nbsp; do pustego rondla, zalewając połową gorącego syropu cukrowego. Przenosimy tam, gdzie jest chłodniej i zostawiamy na godziny, możesz dwa lub trzy.

 ponownie podgrzej schłodzoną patelnię z jej zawartością. Potrzebujemy temperatury 90 stopni. To znaczy prawie wrząca woda. Staramy się zrównoważyć tę wartość, trwając pięć minut. Gdy mijają, przywracamy dżem z powrotem do chłodu, ochładzamy się przez prawie pół dnia. 

 zwracamy, dodajemy syrop, który nam pozostał i gotujemy. Ostatni raz przenosimy patelnię do ostygnięcia przez kilka godzin. Przeciągamy dżem z powrotem do pieca i gotujemy w niskiej temperaturze płomienia, aż będzie gorący. 

& nbsp;dalej pozostaje nam tylko konserwowanie. Wlać do wysterylizowanych słoików, przykryć je pokrywkami. Dżem ze śliwki wiśniowej w każdej chwili jest gotowy, aby służyć Twojej kuchni!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka - 27   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy