sos grzybowy chudy

bogaty smak ten sos na pewno ci się spodoba! Świetny sos grzybowy jest chudy. Nadaje się do spaghetti, jako sos do dodatków ziemniaczanych i tak dalej.
MartaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 25 % 4 g
tłuszcze 44 % 7 g
węglowodany 31 % 5 g
91 kcal
IG: 100 / 0 / 0

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 30 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
w przeciwieństwie do innych gatunków, pieczarki nie tylko będą tańsze dla Twojego budżetu, ale także nie będą wymagały wcześniejszego majstrowania przy ich gotowaniu. Dlatego zatrzymamy ich wybór, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby nieco poprawić przepis i wziąć inne grzyby.

Grzyby myjemy i kroimy na wiele małych kawałków. Cebula przechodzi tę samą procedurę, tylko ją również podsmażamy, aż stanie się złotym odcieniem i da soki.

bez wyjmowania cebuli z patelni wrzucamy do niej kawałki pieczarek. Smaż je razem z cebulą przez kolejne dziesięć minut, wytrzymując średni ogień. Po upływie czasu dodaj więcej pokruszonego czosnku, a następnie pozwól mieszaninie dusić się przez kilka minut.

pieczarki i wszystko, co do nich dołączone, przenosimy z patelni na patelnię z wodą. Zagotuj, sól, dodaj pieprz i liść laurowy. Oddzielnie rozcieńczamy skrobię w małym pojemniku z wodą i wlewamy do przygotowanego sosu. Powoli i stopniowo mieszając płyn. Zdejmij z ognia natychmiast po przeniesieniu całej skrobi. Twój chudy sos grzybowy jest gotowy!
 

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Pieczarki - 24   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Skrobia - 320   kcal/100g
  • Olej roślinny - 873   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g

Podobne przepisy