dżem truskawkowy na zimę

ręcznie zbierane truskawki są nieocenionym magazynem witamin. Bardzo prosty przepis na dżem truskawkowy. Dla niego nie możesz nawet usunąć łodyg truskawek. W końcu zawierają również ogromną ilość witamin, zwłaszcza witaminy C.
kontatyAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 52 g
210 kcal
IG: 6 / 0 / 94

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min
aby zrobić dżem truskawkowy, umyj jagody w durszlaku, nie mieszając, aby truskawki nie wypuściły soku. Następnie za pomocą blendera wykonujemy jednorodną masę truskawkową. Dodaj cukier i wodę i umieść masę na małym ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień. I gotuj dżem truskawkowy przez 20-25 minut, mieszając. 5-7 minut przed gotowością dodaj kwas cytrynowy. Następnie wlej dżem do wysterylizowanych słoików i przekręć gotowanymi zakrętkami. To wszystko, teraz nasz dżem truskawkowy będzie przechowywany do zimy!

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Kwas cytrynowy - 0   kcal/100g
  • Truskawka ogrodowa - 32   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy