dżem truskawkowy
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
aby zrobić dżem truskawkowy, umyj jagody w durszlaku, nie mieszając, aby truskawki nie wypuściły soku. Następnie za pomocą blendera wykonujemy jednorodną masę truskawkową. Dodaj cukier i wodę i umieść masę na małym ogniu, zagotuj, zmniejsz ogień. I gotuj dżem truskawkowy przez 20-25 minut, mieszając. 5-7 minut przed gotowością dodaj kwas cytrynowy. Następnie wlej dżem do wysterylizowanych słoików i przekręć gotowanymi zakrętkami. To wszystko, teraz nasz dżem truskawkowy będzie przechowywany do zimy!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Kwas cytrynowy - 0 kcal/100g
- Truskawka ogrodowa - 32 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g