dżem truskawkowy z cukrem
skład / składniki
10
porcje:
gotowanie krok po kroku
A oto mój ulubiony przepis na dżem truskawkowy: truskawki należy dokładnie umyć, oderwać ogony i przykryć cukrem. Zostawiamy truskawki na noc, a następnie siekamy blenderem lub maszynką do mięsa.
następnie gotuj truskawki przez około pół godziny-pozostaw na 4-5 godzin-ponownie gotuj - pozostaw na 5 godzin-i gotuj, aż zgęstnieje. Gotowy gorący dżem truskawkowy wkładamy do słoików, zwijamy, schładzamy i ... można się nim cieszyć!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Truskawka - 30 kcal/100g
- Świeżo mrożone słodkie truskawki - 44 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g