Wielkanoc parzona na twarogu z kandyzowanymi owocami i orzechami

ten przepis z pewnością przypadnie do gustu zarówno Tobie, jak i Twoim dzieciom! Wielkanoc Custard zachwyci Ciebie i twoje dzieci
svetaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 30 % 12 g
tłuszcze 48 % 19 g
węglowodany 23 % 9 g
253 kcal
IG: 10 / 10 / 80

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 40 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki: twarożekżółtka cukrowamłosko cukrowe wanilinoreki, kandyzowane owoce

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Weź żółtka, wymieszaj je, wlej cukier, wymieszaj z mlekiem

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Stawiamy na łaźnię parową.mieszaj, aż zgęstnieje

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Przetrzyj twaróg przez sito

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Zagęszczony płyn przelewamy do innej miski

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj śliwkę.masło, wanilia,orzechy, kandyzowane owoce i włóż twaróg i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Gotową masę przenosimy do worków z gazy i pozostawiamy na noc

  8. Krok 8:

    Krok 8.

    Smacznego

wciskamy twaróg przez podwójnie złożoną gazę. Następnie przepuszczamy przez sito. W międzyczasie żółtka są wstrząśnięte i dodaje się do nich cukier. Wlej żółtka do przygotowanego mleka. 

 opuść pojemnik z mlekiem i żółtkami wymieszanymi w dużym rondlu z wrzącą wodą.& nbsp;woda nie powinna sięgać do krawędzi pojemnika, a tym bardziej wpadać do niego. Utrzymuj wrzącą wodę bez wyjmowania patelni z pieca. Mieszaj mleko łyżką, aż zgęstnieje. Bardzo ważne jest, aby samo mleko się nie zagotowało.

 wlej rozgrzany i zagęszczony płyn do nowej miski. Zanurz w nim masło i pomóż mu się rozpuścić, mieszając łyżką. Powtarzamy akcję, ale tym razem z wanilią, orzechami i kandyzowanymi owocami. Wymieszaj kleik i zacznij dodawać twaróg. Dodaj kawałki, nie zwalniając tempa mieszania. 

 włóż jeszcze bardziej lepką papkę do worka zebranego z gazy i pozostaw w zawieszeniu na pół dnia. Ponieważ potrzeba dużo czasu, powiesić na noc, przed snem. Gdy masa wyschnie, wystarczy nadać jej kształt Wielkanocy i uszlachetnić dekoracjami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Mleko krowie całe - 68   kcal/100g
  • Mleko 3,5% tłuszczu - 64   kcal/100g
  • Mleko 3,2% tłuszczu - 60   kcal/100g
  • Mleko 1,5% tłuszczu - 47   kcal/100g
  • Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140   kcal/100g
  • Mleko 2,5% tłuszczu - 54   kcal/100g
  • Twaróg 40% tłuszczu - 466   kcal/100g
  • Twaróg 20% tłuszczu - 233   kcal/100g
  • Twaróg 18% tłuszczu - 226   kcal/100g
  • Twaróg 10% tłuszczu - 156   kcal/100g
  • Twaróg beztłuszczowy - 75   kcal/100g
  • Twarożek ze śmietaną - 260   kcal/100g
  • Twaróg owocowy - 147   kcal/100g
  • Twaróg łagodny dietetyczny - 170   kcal/100g
  • Twaróg "vitalinia" - 64   kcal/100g
  • Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91   kcal/100g
  • Twaróg - 156   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kandyzowane - 216   kcal/100g
  • Żółtka jaj - 352   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy