skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki: twarożekżółtka cukrowamłosko cukrowe wanilinoreki, kandyzowane owoce
Krok 2:
Weź żółtka, wymieszaj je, wlej cukier, wymieszaj z mlekiem
Krok 3:
Stawiamy na łaźnię parową.mieszaj, aż zgęstnieje
Krok 4:
Przetrzyj twaróg przez sito
Krok 5:
Zagęszczony płyn przelewamy do innej miski
Krok 6:
Dodaj śliwkę.masło, wanilia,orzechy, kandyzowane owoce i włóż twaróg i dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek.
Krok 7:
Gotową masę przenosimy do worków z gazy i pozostawiamy na noc
Krok 8:
Smacznego
wciskamy twaróg przez podwójnie złożoną gazę. Następnie przepuszczamy przez sito. W międzyczasie żółtka są wstrząśnięte i dodaje się do nich cukier. Wlej żółtka do przygotowanego mleka.
opuść pojemnik z mlekiem i żółtkami wymieszanymi w dużym rondlu z wrzącą wodą.& nbsp;woda nie powinna sięgać do krawędzi pojemnika, a tym bardziej wpadać do niego. Utrzymuj wrzącą wodę bez wyjmowania patelni z pieca. Mieszaj mleko łyżką, aż zgęstnieje. Bardzo ważne jest, aby samo mleko się nie zagotowało.
wlej rozgrzany i zagęszczony płyn do nowej miski. Zanurz w nim masło i pomóż mu się rozpuścić, mieszając łyżką. Powtarzamy akcję, ale tym razem z wanilią, orzechami i kandyzowanymi owocami. Wymieszaj kleik i zacznij dodawać twaróg. Dodaj kawałki, nie zwalniając tempa mieszania.
włóż jeszcze bardziej lepką papkę do worka zebranego z gazy i pozostaw w zawieszeniu na pół dnia. Ponieważ potrzeba dużo czasu, powiesić na noc, przed snem. Gdy masa wyschnie, wystarczy nadać jej kształt Wielkanocy i uszlachetnić dekoracjami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Mleko krowie całe - 68 kcal/100g
- Mleko 3,5% tłuszczu - 64 kcal/100g
- Mleko 3,2% tłuszczu - 60 kcal/100g
- Mleko 1,5% tłuszczu - 47 kcal/100g
- Skoncentrowane mleko 7,5% tłuszczu - 140 kcal/100g
- Mleko 2,5% tłuszczu - 54 kcal/100g
- Twaróg 40% tłuszczu - 466 kcal/100g
- Twaróg 20% tłuszczu - 233 kcal/100g
- Twaróg 18% tłuszczu - 226 kcal/100g
- Twaróg 10% tłuszczu - 156 kcal/100g
- Twaróg beztłuszczowy - 75 kcal/100g
- Twarożek ze śmietaną - 260 kcal/100g
- Twaróg owocowy - 147 kcal/100g
- Twaróg łagodny dietetyczny - 170 kcal/100g
- Twaróg "vitalinia" - 64 kcal/100g
- Twarożek "poranny" ("Danon") bez cukru - 91 kcal/100g
- Twaróg - 156 kcal/100g
- Orzechy włoskie - 650 kcal/100g
- Czarny orzech angielski - 628 kcal/100g
- Czarny orzech perski - 651 kcal/100g
- Masło orzechowe - 925 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Kandyzowane - 216 kcal/100g
- Żółtka jaj - 352 kcal/100g
- Cukier waniliowy - 379 kcal/100g