kompot z głogu

Jedna z najzdrowszych jagód. Robi wspaniałe napoje! Kompot z głogu to zdrowy i orzeźwiający napój. Moja rodzina go kocha!
KarmelekAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 0 % 0 g
0 kcal
IG: 0 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 45 min

przepis wymaga tylko dojrzałych jagód głogu, zwłaszcza bez śladów zgnilizny. Umyty głóg siekamy nożem na desce. Oddziel miąższ od nasion. Następnie przenosimy jagody do durszlaka i myjemy nad zlewem.

etap drugi-przygotowanie syropu na kompot. Tutaj musimy użyć około 650 gramów wody. To nie jest straszne, jeśli wyjdzie więcej. Wlej wodę do rondla, w którym cały cukier przydzielony do przepisu jest rozcieńczany. Włącz piec. Przełączamy tryb pracy na wysokie temperatury.

wymieszaj wodę łyżką, osiągając całkowite rozpuszczenie cukru w cieczy. Podnieś temperaturę syropu do bliskiej wrzenia lub, jeśli dokładnie – 85 stopni. Wrzuć jagody głogu do syropu. Trzymamy patelnię na przybliżonym pasku temperatury wskazanym powyżej. W tym stanie syrop marnieje przez 10 godzin.

wlej mieszaninę do czystego rondla, przepuszczając syrop przez durszlak. W ten sposób pozbywamy się jagód i doprowadzamy syrop do wrzenia. Jagody wkładamy do słoików umytych gorącą wodą. Wlej wrzący syrop na jagody. Zamykamy słoiki i sterylizujemy je, uciekając się do kąpieli wodnej.

kompot z głogu z pewnością przechowujemy w ciemnym, osłoniętym od słońca miejscu i dość chłodnym. Jeśli wydaje się zbyt słodki, zawsze możesz rozcieńczyć kompot wodą.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Głogów - 52   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy