skład / składniki
metoda gotowania
wybieramy najlepsze jeżyny, jakie możemy zdobyć. Powinny być dojrzałe, ale nie ospałe. Jagody myjemy w chłodnej wodzie, dla wygody wkładając do durszlaka.& nbsp;bierzemy cukier i wlewamy go do rondla z podgrzaną wodą. Gotuj powoli mieszając i tak przez 2 minuty.
powstały syrop należy przefiltrować przez gazę złożoną z kilku warstw.& nbsp;każda inna, dość gęsta i czysta ściereczka również zejdzie . Przefiltrowany syrop gotujemy po raz drugi i wrzucamy do niego jagody.
powoli doprowadzaj wodę do wrzenia przez 5 minut. Pod koniec gotowania wodę należy pozostawić do ostygnięcia na około 6 lub 7 godzin. Po schłodzeniu mieszaniny powtarzamy proces, utrzymując patelnię na małym ogniu przez 10 minut. Późniejsze chłodzenie zajmie o połowę mniej czasu niż pierwsze.
stały się zimnym dżemem, gotujemy po raz trzeci i ostatni. Zajmie to również 10 minut, a może trochę więcej, jeśli wydaje ci się, że dżem jeżynowy jest nadal dość wodnisty. Gotowany dżem wlewa się do słoików i konserwuje pięknymi pokrywkami.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Jeżyna - 31 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g