domowy makaron do zupy
skład / składniki
2
porcje:
gotowanie krok po kroku
weź jajko, wybij do kubka, dodaj sól, pieprz, sodę i dobrze wymieszaj.Dodaj mąkę do jajka i zagniataj strome ciasto.Bierzemy deskę posypaną mąką, następnie bierzemy ciasto podzielone na dwie części, jedną część odkładamy, drugą cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości około 3 centymetrów, posypujemy lekko mąką, aby ciasto nie oślepiało się, gdy kroimy go na makaron, więc posypujemy i kroimy na żądaną grubość lub można go cienko pokroić.
GOTOWY MAKARON MOŻNA DODAĆ DO DOWOLNEGO BULIONU Z ZIEMNIAKAMI I UZYSKAĆ ZUPĘ)GOTOWE)
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333 kcal/100g
- Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364 kcal/100g
- Mąka krupczatka - 348 kcal/100g
- Mąka - 325 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Soda spożywcza - 0 kcal/100g