domowy makaron do zupy

bardzo prosty przepis na domowy makaron idealnie pasuje do zupy! Szybkość w przygotowaniu.Czas gotowania 15minut. Bardzo potrzebna rzecz do szybkiego przygotowania zupy.
GalinaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 23 % 12 g
tłuszcze 11 % 6 g
węglowodany 66 % 35 g
241 kcal
IG: 0 / 0 / 100

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 10 min
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.

weź jajko, wybij do kubka, dodaj sól, pieprz, sodę i dobrze wymieszaj.Dodaj mąkę do jajka i zagniataj strome ciasto.Bierzemy deskę posypaną mąką, następnie bierzemy ciasto podzielone na dwie części, jedną część odkładamy, drugą cienko rozwałkowujemy i kroimy w paski o szerokości około 3 centymetrów, posypujemy lekko mąką, aby ciasto nie oślepiało się, gdy kroimy go na makaron, więc posypujemy i kroimy na żądaną grubość lub można go cienko pokroić.
GOTOWY MAKARON MOŻNA DODAĆ DO DOWOLNEGO BULIONU Z ZIEMNIAKAMI I UZYSKAĆ ZUPĘ)GOTOWE)

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Jajko kurze - 157   kcal/100g
  • Białko jaja - 45   kcal/100g
  • Proszek jajeczny - 542   kcal/100g
  • Żółtko - 352   kcal/100g
  • Jajko strusia - 118   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista z pszenicy durum witaminizowana - 333   kcal/100g
  • Mąka pełnoziarnista uniwersalna - 364   kcal/100g
  • Mąka krupczatka - 348   kcal/100g
  • Mąka - 325   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Soda spożywcza - 0   kcal/100g

Podobne przepisy