dżem z pigwy z cytryną

każdy powinien spróbować lepkiego, bardzo smacznego dżemu z kwaskowatością! Lubię dżem z pigwy z cytryną.
NicoleAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 2 % 1 g
tłuszcze 7 % 3 g
węglowodany 91 % 41 g
192 kcal
IG: 12 / 0 / 88

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 1 d
  1. Krok 1:

    Krok 1.
  2. Krok 2:

    Krok 2.
  3. Krok 3:

    Krok 3.
  4. Krok 4:

    Krok 4.
  5. Krok 5:

    Krok 5.
  6. Krok 6:

    Krok 6.
  7. Krok 7:

    Krok 7.
  8. Krok 8:

    Krok 8.
  9. Krok 9:

    Krok 9.
  10. Krok 10:

    Krok 10.
  11. Krok 11:

    Krok 11.
  12. Krok 12:

    Krok 12.
  13. Krok 13:

    Krok 13.
  14. Krok 14:

    Krok 14.
  15. Krok 15:

    Krok 15.
  16. Krok 16:

    Krok 16.
  17. Krok 17:

    Krok 17.
  18. Krok 18:

    Krok 18.
posiekaj pigwę, dzieląc każdy owoc na cztery kawałki. Nasiona są oczywiście zbierane i wyrzucane. Każdy kawałek dzieli się na dwie części. Wkładamy wodę do rondla.& nbsp;doprowadzamy go do stanu wrzącej wody i rozpuszczamy w nim cukier.

wlej kawałki pigwy do gorącej mieszanki. Musimy gotować syrop cukrowy z pigwy przez pięć & nbsp; minut. Mieszaninę należy schłodzić i zaparzyć przez pół dnia.

po zakończeniu marnotrawstwa mieszanki następne w kolejce są orzechy. Pchamy je, ale nie za bardzo.& nbsp;następnie usuń skórkę z jednej cytryny, koniecznie za pomocą tarki. Pozostaw skórkę, wyciśnij sok z cytryny bezpośrednio do mieszanki znajdującej się w rondlu.

dodając sok, zagotuj mieszaninę w trzecim okręgu. Natychmiast, gdy się zagotuje, zatrzymaj gotowanie i wlej dżem z pigwy z cytryną do wysterylizowanych słoików. Zamykamy słoiki  i trzymamy w cieple przez kilka dni, owijając je szeroką szmatką.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cytryna - 16   kcal/100g
  • Skórka z cytryny - 47   kcal/100g
  • Orzechy włoskie - 650   kcal/100g
  • Czarny orzech angielski - 628   kcal/100g
  • Czarny orzech perski - 651   kcal/100g
  • Masło orzechowe - 925   kcal/100g
  • Pigwa - 40   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Cukier waniliowy - 379   kcal/100g

Podobne przepisy