miód arbuzowy
skład / składniki
40
porcje:
metoda gotowania
miód arbuzowy wymaga wyjątkowo dojrzałego miąższu arbuza. Faktem jest, że zawartość cukru w nim powinna być jak najwyższa. W tej sytuacji miód arbuzowy okaże się bardziej gęsty niż wodnisty.
mój arbuz pod kranem. Przecinamy go na dwie części nad szerokim pojemnikiem. Nie możemy stracić części soku na próżno, a wystarczająco głębokie naczynia bezpiecznie go zachowają. Bierzemy łyżkę stołową i zaczynamy zbierać miąższ z połówek arbuza, przenosząc je bezpośrednio do pojemnika. Wskazówka-Użyj miski jako pojemnika.
ugniatamy odłamaną miazgę arbuza za pomocą popychacza. Jeśli nie masz pod ręką, zejdzie duża łyżka. Następną rzeczą, którą zrobimy z powstałym kleikiem, jest pozbycie się go z nasion. Jaki to miód z pestkami?
przepuszczamy miazgę przez sito, ostatecznie przekształcając ją w amorficzną masę. Wyrzucamy kości. Następnie przetrwamy sok z miazgi. Aby to zrobić, bez zawracania sobie głowy, używamy podwójnie złożonej gazy. Zbieramy z niego torbę, w której wkładamy jedną łyżkę miazgi. Po wyciśnięciu całej istniejącej miazgi do miski pozbywamy się jej.
umieść miskę z sokiem na kuchence i włącz ogień. Zagotuj sok z arbuza, usuwając pianę rosnącą na powierzchni. Gotowanie soku nie powinno trwać dłużej niż kilka minut. Pozwól mu ostygnąć, a następnie przepuść przez nową świeżą gazę. Zwracamy sok z pojemnika, do którego został przelany, z powrotem do miski. Miska na kuchence i piec na wolnym ogniu.
czekamy i obserwujemy. Będziesz musiał obserwować gotowanie przez długi czas, co najmniej kilka godzin. Jest to bardzo męczące, ponieważ oprócz uwagi wymaga mieszania soku co pięć minut, aby się nie przypalił. Im bardziej dojrzały arbuz, tym mniej czasu zajmie zagęszczenie soku. To kolejny powód, aby być bardziej selektywnym przy wyborze arbuza do gotowania.
jak sugeruje nazwa przepisu - sok powinien idealnie osiągnąć gęstość zbliżoną do miodu pszczelego. W miarę gotowości miód arbuzowy stanie się mniej różowawy i bardziej brązowy. Kiedy stanie się wystarczająco gęsty, Sprawdź – nie rozprzestrzenia się, więc jest gotowy.
napełnij garnek wodą. Ustaw temperaturę pieca na maksymalną. Zagotuj wodę i sterylizuj w tej wrzącej wodzie słoiki, w których będzie przechowywany nasz miód z arbuza lub, zgodnie z ludem, nardek. Sterylizujemy również czapki. Zamykamy nimi słoiki i wkładamy je do lodówki. Nawiasem mówiąc, okres przydatności do spożycia nardek znacznie przewyższa bezpieczeństwo soku z arbuza.
mój arbuz pod kranem. Przecinamy go na dwie części nad szerokim pojemnikiem. Nie możemy stracić części soku na próżno, a wystarczająco głębokie naczynia bezpiecznie go zachowają. Bierzemy łyżkę stołową i zaczynamy zbierać miąższ z połówek arbuza, przenosząc je bezpośrednio do pojemnika. Wskazówka-Użyj miski jako pojemnika.
ugniatamy odłamaną miazgę arbuza za pomocą popychacza. Jeśli nie masz pod ręką, zejdzie duża łyżka. Następną rzeczą, którą zrobimy z powstałym kleikiem, jest pozbycie się go z nasion. Jaki to miód z pestkami?
przepuszczamy miazgę przez sito, ostatecznie przekształcając ją w amorficzną masę. Wyrzucamy kości. Następnie przetrwamy sok z miazgi. Aby to zrobić, bez zawracania sobie głowy, używamy podwójnie złożonej gazy. Zbieramy z niego torbę, w której wkładamy jedną łyżkę miazgi. Po wyciśnięciu całej istniejącej miazgi do miski pozbywamy się jej.
umieść miskę z sokiem na kuchence i włącz ogień. Zagotuj sok z arbuza, usuwając pianę rosnącą na powierzchni. Gotowanie soku nie powinno trwać dłużej niż kilka minut. Pozwól mu ostygnąć, a następnie przepuść przez nową świeżą gazę. Zwracamy sok z pojemnika, do którego został przelany, z powrotem do miski. Miska na kuchence i piec na wolnym ogniu.
czekamy i obserwujemy. Będziesz musiał obserwować gotowanie przez długi czas, co najmniej kilka godzin. Jest to bardzo męczące, ponieważ oprócz uwagi wymaga mieszania soku co pięć minut, aby się nie przypalił. Im bardziej dojrzały arbuz, tym mniej czasu zajmie zagęszczenie soku. To kolejny powód, aby być bardziej selektywnym przy wyborze arbuza do gotowania.
jak sugeruje nazwa przepisu - sok powinien idealnie osiągnąć gęstość zbliżoną do miodu pszczelego. W miarę gotowości miód arbuzowy stanie się mniej różowawy i bardziej brązowy. Kiedy stanie się wystarczająco gęsty, Sprawdź – nie rozprzestrzenia się, więc jest gotowy.
napełnij garnek wodą. Ustaw temperaturę pieca na maksymalną. Zagotuj wodę i sterylizuj w tej wrzącej wodzie słoiki, w których będzie przechowywany nasz miód z arbuza lub, zgodnie z ludem, nardek. Sterylizujemy również czapki. Zamykamy nimi słoiki i wkładamy je do lodówki. Nawiasem mówiąc, okres przydatności do spożycia nardek znacznie przewyższa bezpieczeństwo soku z arbuza.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Arbuz - 25 kcal/100g