dżem z tarniny

Jeśli nie próbowałem - wiele straciłem! Twoje ciało tego potrzebuje! Dżem z tarniny to jeden z moich ulubionych rodzajów dżemu.
AdelineAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 50 g
200 kcal
IG: 8 / 0 / 92

metoda gotowania

czas gotowania: 1 h 30 min
aby upewnić się, że jakość jagód, które wybraliśmy do przygotowania dżemu, będziemy musieli przeprowadzić staranne sortowanie. Wszelkie jagody, które mają uszkodzenia, ślad zgnilizny lub coś podobnego, zostaną odłożone na bok.

Pozostałe, najlepsze owoce myjemy pod kranem i przenosimy do rondla wypełnionego ciepłą wodą. Ustawiamy ciepło pieca na średnią siłę i mieszając, gotujemy jagody tarniny, aż staną się miękkie. Usuwamy z pieca, ale nie spuszczamy wody, ale przepuszczamy przez durszlak.

suszone jagody w durszlaku i tam usuwamy je z nasion. Obrane jagody wracają do rondla. Wlej tam również poprzedni bulion. Wlej cukier do rondla i gotuj, aż całkowicie rozpuści się w wodzie. Od tego momentu zaczyna się odliczanie czasu. Gdy minie prawie 15 minut, wyjmij patelnię z pieca.

dżem z tarniny jest w zasadzie gotowy. Jeśli nie jesteśmy zadowoleni z jego gęstości, zawsze można rozwiązać ten problem przez dłuższe odparowanie cieczy z mieszaniny. Pakujemy gorący dżem do gotowanych słoików.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g

Podobne przepisy