dżem z tarniny
skład / składniki
50
porcje:
metoda gotowania
aby upewnić się, że jakość jagód, które wybraliśmy do przygotowania dżemu, będziemy musieli przeprowadzić staranne sortowanie. Wszelkie jagody, które mają uszkodzenia, ślad zgnilizny lub coś podobnego, zostaną odłożone na bok.
Pozostałe, najlepsze owoce myjemy pod kranem i przenosimy do rondla wypełnionego ciepłą wodą. Ustawiamy ciepło pieca na średnią siłę i mieszając, gotujemy jagody tarniny, aż staną się miękkie. Usuwamy z pieca, ale nie spuszczamy wody, ale przepuszczamy przez durszlak.
suszone jagody w durszlaku i tam usuwamy je z nasion. Obrane jagody wracają do rondla. Wlej tam również poprzedni bulion. Wlej cukier do rondla i gotuj, aż całkowicie rozpuści się w wodzie. Od tego momentu zaczyna się odliczanie czasu. Gdy minie prawie 15 minut, wyjmij patelnię z pieca.
dżem z tarniny jest w zasadzie gotowy. Jeśli nie jesteśmy zadowoleni z jego gęstości, zawsze można rozwiązać ten problem przez dłuższe odparowanie cieczy z mieszaniny. Pakujemy gorący dżem do gotowanych słoików.
Pozostałe, najlepsze owoce myjemy pod kranem i przenosimy do rondla wypełnionego ciepłą wodą. Ustawiamy ciepło pieca na średnią siłę i mieszając, gotujemy jagody tarniny, aż staną się miękkie. Usuwamy z pieca, ale nie spuszczamy wody, ale przepuszczamy przez durszlak.
suszone jagody w durszlaku i tam usuwamy je z nasion. Obrane jagody wracają do rondla. Wlej tam również poprzedni bulion. Wlej cukier do rondla i gotuj, aż całkowicie rozpuści się w wodzie. Od tego momentu zaczyna się odliczanie czasu. Gdy minie prawie 15 minut, wyjmij patelnię z pieca.
dżem z tarniny jest w zasadzie gotowy. Jeśli nie jesteśmy zadowoleni z jego gęstości, zawsze można rozwiązać ten problem przez dłuższe odparowanie cieczy z mieszaniny. Pakujemy gorący dżem do gotowanych słoików.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Śliwka - 42 kcal/100g
- Śliwka świeżo mrożona - 52 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g