skład / składniki
metoda gotowania
po namoczeniu kierownicy przez kilka godzin, odbiciu od niej pieczęci i innych paskudnych rzeczy, zaczynamy gotować.
opcjonalnie - możesz umieścić smażone grzyby razem z wołowiną lub zamiast niej. (Zrobiłam bez grzybów)
gotuj mięso jako galaretkę przez co najmniej 4x - 5 godzin. W wodzie włóż obraną cebulę i czarny i ziele angielskie. 30 minut przed końcem gotowania sól, 5 minut przed końcem gotowania + liść laurowy.
połóż gotowe mięso na talerzach, pozwól mu ostygnąć.
drobno posiekaj czosnek.
postrzępiona golonka, kładąc ją na czystej gazie, wyjmujemy kość. Posyp czosnkiem, pieprzem, solą, jeśli to konieczne, ziołami..
zamiast kości w środku wkładamy wołowinę (grzyby mogą być jednym i drugim).
zmniejszamy, pociągając za gazę razem krawędzie kierownicy, skręcamy tak mocno, jak to możliwe. Zawiń krawędzie gazy,
wkładamy rolkę z golonki do odpowiedniej patelni i wkładamy pod ucisk (1-1,5 kg) do lodówki na 6-7 godzin.
smacznego.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cebula - 41 kcal/100g
- Tłuszcz wołowy roztopiony - 871 kcal/100g
- Wołowina tłusta - 171 kcal/100g
- Wołowina chuda - 158 kcal/100g
- Wołowina-mostek - 217 kcal/100g
- Wołowina-kajdany - 380 kcal/100g
- Wołowina-chuda pieczeń - 200 kcal/100g
- Wołowina - łopatka - 137 kcal/100g
- Wołowina - żeberka - 233 kcal/100g
- Wołowina-szynka - 104 kcal/100g
- Wołowina - ogon - 184 kcal/100g
- Szynka gotowana - 269 kcal/100g
- Peklowana wołowina - 216 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Liść laurowy - 313 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41 kcal/100g
- Zieleń - 41 kcal / 100g
- Golonka wieprzowa - 294 kcal/100g