Rolada z golonki wołowej

Miękkie i soczyste danie o niesamowicie bogatym smaku.
TanchaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 58 % 19 g
tłuszcze 36 % 12 g
węglowodany 6 % 2 g
198 kcal
IG: 100 / 0 / 0

metoda gotowania

czas gotowania: 14 h

po namoczeniu kierownicy przez kilka godzin, odbiciu od niej pieczęci i innych paskudnych rzeczy, zaczynamy gotować.

opcjonalnie - możesz umieścić smażone grzyby razem z wołowiną lub zamiast niej. (Zrobiłam bez grzybów)

gotuj mięso jako galaretkę przez co najmniej 4x - 5 godzin. W wodzie włóż obraną cebulę i czarny i ziele angielskie. 30 minut przed końcem gotowania sól, 5 minut przed końcem gotowania + liść laurowy.

połóż gotowe mięso na talerzach, pozwól mu ostygnąć.

drobno posiekaj czosnek.

postrzępiona golonka, kładąc ją na czystej gazie, wyjmujemy kość. Posyp czosnkiem, pieprzem, solą, jeśli to konieczne, ziołami..

zamiast kości w środku wkładamy wołowinę (grzyby mogą być jednym i drugim).
zmniejszamy, pociągając za gazę razem krawędzie kierownicy, skręcamy tak mocno, jak to możliwe. Zawiń krawędzie gazy,

wkładamy rolkę z golonki do odpowiedniej patelni i wkładamy pod ucisk (1-1,5 kg) do lodówki na 6-7 godzin.
smacznego.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cebula - 41   kcal/100g
  • Tłuszcz wołowy roztopiony - 871   kcal/100g
  • Wołowina tłusta - 171   kcal/100g
  • Wołowina chuda - 158   kcal/100g
  • Wołowina-mostek - 217   kcal/100g
  • Wołowina-kajdany - 380   kcal/100g
  • Wołowina-chuda pieczeń - 200   kcal/100g
  • Wołowina - łopatka - 137   kcal/100g
  • Wołowina - żeberka - 233   kcal/100g
  • Wołowina-szynka - 104   kcal/100g
  • Wołowina - ogon - 184   kcal/100g
  • Szynka gotowana - 269   kcal/100g
  • Peklowana wołowina - 216   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Liść laurowy - 313   kcal/100g
  • Pieprz czarny mielony - 255   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Świeże mrożone warzywa zupy w opakowaniu - 41   kcal/100g
  • Zieleń - 41   kcal / 100g
  • Golonka wieprzowa - 294   kcal/100g

Podobne przepisy