dżem sosnowy
skład / składniki
14
porcje:
metoda gotowania
przed gotowaniem upewnij się, że szyszki są dokładnie dobrze umyte i poparzone wrzącą wodą. Pamiętaj, że przepis wymaga użycia zielonych szyszek, które ledwo zaczęły dojrzewać.
dżem sosnowy zaczynamy od syropu cukrowego. Wymieszaj cukier z wodą w określonych proporcjach i podgrzewaj wodę, aż całkowicie się rozpuści, a ciecz stanie się gęstsza. Zanim zaczną działać młode szyszki, syrop powinien być bardzo gorący.
na koniec przejdźmy do głównych bohaterów przepisu. Wrzucamy je do syropu i gotujemy masę, aż wszystkie szyszki się otworzą. Wtedy nasz dżem można zdjąć z ognia i wlać do słoików. Dżem jest bardzo przydatny, ale nie należy go nadużywać.
dżem sosnowy zaczynamy od syropu cukrowego. Wymieszaj cukier z wodą w określonych proporcjach i podgrzewaj wodę, aż całkowicie się rozpuści, a ciecz stanie się gęstsza. Zanim zaczną działać młode szyszki, syrop powinien być bardzo gorący.
na koniec przejdźmy do głównych bohaterów przepisu. Wrzucamy je do syropu i gotujemy masę, aż wszystkie szyszki się otworzą. Wtedy nasz dżem można zdjąć z ognia i wlać do słoików. Dżem jest bardzo przydatny, ale nie należy go nadużywać.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Szyszki sosnowe - 0 kcal/100g