dżem sosnowy

pociąga za sobą egzotykę? Spróbuj dżemu sosnowego! Dżem sosnowy ma dość specyficzny smak.
KasiaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 100 % 25 g
100 kcal
IG: 4 / 0 / 96

metoda gotowania

Czas gotowania: 2 h
przed gotowaniem upewnij się, że szyszki są dokładnie dobrze umyte i poparzone wrzącą wodą. Pamiętaj, że przepis wymaga użycia zielonych szyszek, które ledwo zaczęły dojrzewać.

dżem sosnowy zaczynamy od syropu cukrowego. Wymieszaj cukier z wodą w określonych proporcjach i podgrzewaj wodę, aż całkowicie się rozpuści, a ciecz stanie się gęstsza. Zanim zaczną działać młode szyszki, syrop powinien być bardzo gorący.

na koniec przejdźmy do głównych bohaterów przepisu. Wrzucamy je do syropu i gotujemy masę, aż wszystkie szyszki się otworzą. Wtedy nasz dżem można zdjąć z ognia i wlać do słoików. Dżem jest bardzo przydatny, ale nie należy go nadużywać.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Szyszki sosnowe - 0   kcal/100g

Podobne przepisy