dżem śliwkowy w czekoladzie bez pestek

świetny dżem jako nadzienie do ciast i samodzielny deser! Dżem jest niesamowicie smaczny!!!!!!!!
swetlana73Author avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 3 % 1 g
tłuszcze 18 % 7 g
węglowodany 79 % 30 g
186 kcal
IG: 23 / 0 / 77

metoda gotowania

czas gotowania: 6 h

śliwki bardzo drobno posiekaj, przykryj cukrem i odstaw na 2-3 godziny.Gotuj śliwki przez 10 minut.i ostudź.Ponownie zagotuj śliwki, dodaj masło i gotuj przez 10 minut, ostudź.Teraz ponownie zagotuj śliwki i dodaj tabliczkę gorzkiej czekolady i kakao w proszku i gotuj ponownie przez 10 minut. Teraz do słoików i zwiń!!! Nadal bardzo smaczne z wiśniami.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Śliwka - 42   kcal/100g
  • Śliwka świeżo mrożona - 52   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Masło 82% - 734   kcal/100g
  • Masło Amatorskie niesolone - 709   kcal/100g
  • Masło chłopskie niesolone - 661   kcal/100g
  • Masło chłopskie solone - 652   kcal/100g
  • Masło ghee - 869   kcal/100g
  • Kakao w proszku - 374   kcal/100g
  • Czekolada gorzka - 539   kcal/100g

Podobne przepisy