pastylka ze śliwki wiśniowej

to nie tylko słodka uczta dla dzieci. Pastylki uzupełnią nawet mięso! Śliwka wiśniowa to stary i sprawdzony przepis. Ta metoda gotowania pozwala zachować użyteczne właściwości oryginalnego produktu przez całą zimę. W różnych narodach nazywa się to inaczej (pita owocowa, tklapi, lewashiki), ale zasada gotowania jest taka sama. Ilość cukru podczas przygotowywania pastylki ze śliwki wiśniowej można zmienić w zależności od stopnia słodyczy samej jagody i osobistych preferencji smakowych. Jeśli śliwka wiśniowa jest słodka, cukier można całkowicie wykluczyć z przepisu.
JuliaAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 0 % 0 g
tłuszcze 3 % 1 g
węglowodany 97 % 36 g
154 kcal
IG: 11 / 0 / 89

metoda gotowania

czas gotowania: 4 h
na początek umyj śliwkę wiśniową i posyp ją ręcznikiem kuchennym, aby lekko wyschła.
przygotuj powierzchnie do suszenia pastylek. Mogą to być zwykłe blachy do pieczenia lub arkusze ze sklejki pokryte pergaminem i nasmarowane niewielką ilością oleju słonecznikowego.
w pojemniku, w którym gotujemy śliwkę wiśniową, wlej pół szklanki wody, aby podczas podgrzewania śliwka wiśniowa nie spaliła się do dna miednicy.
zasypiamy śliwkę wiśniową i kładziemy ją na kuchence na średnim ogniu.
gdy śliwka wiśniowa stanie się miękka, a skóra zacznie pękać, zdejmij miskę z zawartością z ognia i przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito.
powstałe tłuczone ziemniaki stawiamy na małym ogniu, dodając cukier, jeśli to konieczne.
gotuj puree ze śliwki wiśniowej, ciągle mieszając drewnianą szpatułką, aż do uzyskania konsystencji gęstego puree.
zdejmij z ognia i ostrożnie rozprowadź łyżką na przygotowanej powierzchni cienką warstwą (około pół centymetra), rozprowadzając puree szpatułką.
włóż pastylkę ze śliwki wiśniowej do wyschnięcia w zacienionym miejscu, unikając wietrznych miejsc. Niektóre suszy się w piekarniku na blachach do pieczenia, w minimalnej temperaturze z uchylonymi drzwiami piekarnika przez 2 godziny.
jeśli suszysz pastylkę ze śliwki wiśniowej w powietrzu, będziesz musiał poczekać 5-6 dni, w zależności od temperatury powietrza.
gotowa pastylka nie klei się w dotyku, ale też nie pęka, trochę się rozciąga.
ostrożnie podważ krawędź pastylki nożem i oddziel dłońmi pastylkę od pergaminu.
przechowuj pastylkę ze śliwki wiśniowej zwiniętą w rolki, w celofanie iw chłodnym miejscu.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Śliwka wiśniowa - 27   kcal/100g
  • Woda - 0   kcal/100g
  • Olej słonecznikowy - 898   kcal/100g
  • Rafinowany olej słonecznikowy - 899   kcal/100g

Podobne przepisy