pastylka ze śliwki wiśniowej
skład / składniki
20
porcje:
metoda gotowania
na początek umyj śliwkę wiśniową i posyp ją ręcznikiem kuchennym, aby lekko wyschła.
przygotuj powierzchnie do suszenia pastylek. Mogą to być zwykłe blachy do pieczenia lub arkusze ze sklejki pokryte pergaminem i nasmarowane niewielką ilością oleju słonecznikowego.
w pojemniku, w którym gotujemy śliwkę wiśniową, wlej pół szklanki wody, aby podczas podgrzewania śliwka wiśniowa nie spaliła się do dna miednicy.
zasypiamy śliwkę wiśniową i kładziemy ją na kuchence na średnim ogniu.
gdy śliwka wiśniowa stanie się miękka, a skóra zacznie pękać, zdejmij miskę z zawartością z ognia i przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito.
powstałe tłuczone ziemniaki stawiamy na małym ogniu, dodając cukier, jeśli to konieczne.
gotuj puree ze śliwki wiśniowej, ciągle mieszając drewnianą szpatułką, aż do uzyskania konsystencji gęstego puree.
zdejmij z ognia i ostrożnie rozprowadź łyżką na przygotowanej powierzchni cienką warstwą (około pół centymetra), rozprowadzając puree szpatułką.
włóż pastylkę ze śliwki wiśniowej do wyschnięcia w zacienionym miejscu, unikając wietrznych miejsc. Niektóre suszy się w piekarniku na blachach do pieczenia, w minimalnej temperaturze z uchylonymi drzwiami piekarnika przez 2 godziny.
jeśli suszysz pastylkę ze śliwki wiśniowej w powietrzu, będziesz musiał poczekać 5-6 dni, w zależności od temperatury powietrza.
gotowa pastylka nie klei się w dotyku, ale też nie pęka, trochę się rozciąga.
ostrożnie podważ krawędź pastylki nożem i oddziel dłońmi pastylkę od pergaminu.
przechowuj pastylkę ze śliwki wiśniowej zwiniętą w rolki, w celofanie iw chłodnym miejscu.
przygotuj powierzchnie do suszenia pastylek. Mogą to być zwykłe blachy do pieczenia lub arkusze ze sklejki pokryte pergaminem i nasmarowane niewielką ilością oleju słonecznikowego.
w pojemniku, w którym gotujemy śliwkę wiśniową, wlej pół szklanki wody, aby podczas podgrzewania śliwka wiśniowa nie spaliła się do dna miednicy.
zasypiamy śliwkę wiśniową i kładziemy ją na kuchence na średnim ogniu.
gdy śliwka wiśniowa stanie się miękka, a skóra zacznie pękać, zdejmij miskę z zawartością z ognia i przetrzyj śliwkę wiśniową przez sito.
powstałe tłuczone ziemniaki stawiamy na małym ogniu, dodając cukier, jeśli to konieczne.
gotuj puree ze śliwki wiśniowej, ciągle mieszając drewnianą szpatułką, aż do uzyskania konsystencji gęstego puree.
zdejmij z ognia i ostrożnie rozprowadź łyżką na przygotowanej powierzchni cienką warstwą (około pół centymetra), rozprowadzając puree szpatułką.
włóż pastylkę ze śliwki wiśniowej do wyschnięcia w zacienionym miejscu, unikając wietrznych miejsc. Niektóre suszy się w piekarniku na blachach do pieczenia, w minimalnej temperaturze z uchylonymi drzwiami piekarnika przez 2 godziny.
jeśli suszysz pastylkę ze śliwki wiśniowej w powietrzu, będziesz musiał poczekać 5-6 dni, w zależności od temperatury powietrza.
gotowa pastylka nie klei się w dotyku, ale też nie pęka, trochę się rozciąga.
ostrożnie podważ krawędź pastylki nożem i oddziel dłońmi pastylkę od pergaminu.
przechowuj pastylkę ze śliwki wiśniowej zwiniętą w rolki, w celofanie iw chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Śliwka wiśniowa - 27 kcal/100g
- Woda - 0 kcal/100g
- Olej słonecznikowy - 898 kcal/100g
- Rafinowany olej słonecznikowy - 899 kcal/100g