przygotowanie soku pomidorowego na zimę

najzdrowszy preparat wzmacniający odporność i po prostu bardzo smaczny. I znowu kolejny przepis, który wysyła mnie do kuchni mojej babci. Tym razem jest to sok pomidorowy, który zebrała w trzylitrowych słoikach na zimę.
LeoAuthor avatar
autor przepisu

skład / składniki

porcje:
tabela tłumaczenia miar wolumetrycznych
Składniki odżywcze i wartość energetyczna składu receptury
Na wagę kompozycji:
proteiny 10 % 1 g
tłuszcze 0 % 0 g
węglowodany 90 % 9 g
45 kcal
IG: 40 / 0 / 60

gotowanie krok po kroku

czas gotowania: 2 D
  1. Krok 1:

    Krok 1.

    Składniki

  2. Krok 2:

    Krok 2.

    Dobrze umyj pomidory i odetnij uszkodzone miejsca

  3. Krok 3:

    Krok 3.

    Pomiń pomidory przez sokowirówkę

  4. Krok 4:

    Krok 4.

    Gotuj nasz sok i gotuj na dużym ogniu przez 30 minut.

  5. Krok 5:

    Krok 5.

    Po pół godzinie dodaj sól, cukier, zmniejsz ogień i sprawdź przez kolejne 10 minut.

  6. Krok 6:

    Krok 6.

    Dodaj pozostałe przyprawy i czosnek, sprawdź przez kolejne 20 minut.

  7. Krok 7:

    Krok 7.

    Wlej wrzący sok do wysterylizowanych słoików (aby słoik nie pękł od temperatury - włóż do niego łyżkę) i zwiń. Następnie odwróć słoiki i zawiń je w koc.

pierwszym krokiem jest dobre umycie pomidorów i odcięcie wszystkich uszkodzonych miejsc, aby uniknąć "eksplozji" puszek. Pokrój na 4 części, aby zmieścić się w sokowirówce, jeśli masz ten cud nowoczesnej technologii. Moja babcia używała zwykłej radzieckiej maszynki do mięsa. Włóż zmielone pomidory do rondla i gotuj na dużym ogniu przez około pół godziny. Pod koniec czasu zmniejsz ogień, dodaj sól i cukier. Następnie gotuj przez kolejne 10 minut i dodaj wszystkie przyprawy. Posmakuj powstałej masy, jeśli jest wystarczająco dużo przypraw, gotuj przez około 20 minut i przystąp do sterylizacji słoików. Wlej jeszcze wrzący sok do słoików i natychmiast zwiń i odwróć. Przykryj powstałe słoiki sokiem pomidorowym przykryciem, aż całkowicie ostygnie. Ratunek na zimę jest gotowy.

kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy

  • Pomidory - 23   kcal/100g
  • Czosnek - 143   kcal/100g
  • Goździk - 323   kcal/100g
  • Cukier granulowany - 398   kcal/100g
  • Cukier - 398   kcal/100g
  • Ocet winny (3%) - 9   kcal/100g
  • Ocet 9% - 11   kcal/100g
  • Ocet balsamiczny - 88   kcal/100g
  • Ocet jabłkowy - 14   kcal/100g
  • Ocet - 11   kcal/100g
  • Sol - 0   kcal/100g
  • Ziele angielskie - 263   kcal/100g

Podobne przepisy