skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Składniki
Krok 2:
Dobrze umyj pomidory i odetnij uszkodzone miejsca
Krok 3:
Pomiń pomidory przez sokowirówkę
Krok 4:
Gotuj nasz sok i gotuj na dużym ogniu przez 30 minut.
Krok 5:
Po pół godzinie dodaj sól, cukier, zmniejsz ogień i sprawdź przez kolejne 10 minut.
Krok 6:
Dodaj pozostałe przyprawy i czosnek, sprawdź przez kolejne 20 minut.
Krok 7:
Wlej wrzący sok do wysterylizowanych słoików (aby słoik nie pękł od temperatury - włóż do niego łyżkę) i zwiń. Następnie odwróć słoiki i zawiń je w koc.
pierwszym krokiem jest dobre umycie pomidorów i odcięcie wszystkich uszkodzonych miejsc, aby uniknąć "eksplozji" puszek. Pokrój na 4 części, aby zmieścić się w sokowirówce, jeśli masz ten cud nowoczesnej technologii. Moja babcia używała zwykłej radzieckiej maszynki do mięsa. Włóż zmielone pomidory do rondla i gotuj na dużym ogniu przez około pół godziny. Pod koniec czasu zmniejsz ogień, dodaj sól i cukier. Następnie gotuj przez kolejne 10 minut i dodaj wszystkie przyprawy. Posmakuj powstałej masy, jeśli jest wystarczająco dużo przypraw, gotuj przez około 20 minut i przystąp do sterylizacji słoików. Wlej jeszcze wrzący sok do słoików i natychmiast zwiń i odwróć. Przykryj powstałe słoiki sokiem pomidorowym przykryciem, aż całkowicie ostygnie. Ratunek na zimę jest gotowy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Pomidory - 23 kcal/100g
- Czosnek - 143 kcal/100g
- Goździk - 323 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Ocet winny (3%) - 9 kcal/100g
- Ocet 9% - 11 kcal/100g
- Ocet balsamiczny - 88 kcal/100g
- Ocet jabłkowy - 14 kcal/100g
- Ocet - 11 kcal/100g
- Sol - 0 kcal/100g
- Ziele angielskie - 263 kcal/100g