skład / składniki
gotowanie krok po kroku
Krok 1:
Weź winogrona. I dobrze go umyjemy.
Krok 2:
Usuń gałązki i złe winogrona.
Krok 3:
Przygotuj sokowirówkę. Włóż winogrona do przedziału na owoce i warzywa i zacznij wyciskać sok.
Krok 4:
Mam drugi tryb wyciskania soku dla owoców miękkich.
Krok 5:
Po wyciśnięciu soku wlej go przez sito do rondla. A także z komory na ciasto, wlej ciasto i sok, który się tam dostał, na sito i naciskając łyżką, wyciśnij również ten pozostały sok.
Krok 6:
Podpalamy patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Gotuj przez 5 minut.
Krok 7:
Następnie wlej do wysterylizowanych słoików i zamknij wysterylizowanymi pokrywkami.
okazuje się, że bardzo łatwo jest zrobić w domu słodki sok winogronowy na zimę, jeśli masz w domu sokowirówkę. A przecież jest całkowicie naturalny i pyszny bez dodatku cukru ani żadnego słodzika.
sok winogronowy jest bardzo zdrowy. W końcu winogrona zawierają wiele witamin i pierwiastków śladowych. Jest bogaty w kwas askorbinowy, który pomaga przeciwdziałać przeziębieniom i stymuluje układ odpornościowy organizmu.
jagoda zawiera również pektynę, substancję, która pomaga usuwać toksyny i metale ciężkie z organizmu.
więcej soku winogronowego pomaga zwalczać choroby układu krążenia. A wszystko to dzięki potasowi zawartemu w jagodzie.
a białe winogrona zawierają dużo magnezu, który pozytywnie wpływa na normalne funkcjonowanie układu nerwowego, a także rozszerza naczynia krwionośne. Oprócz wszystkich powyższych korzystnych właściwości winogrona są silnym przeciwutleniaczem, którego wszyscy potrzebujemy teraz.
nadal powinieneś wiedzieć, że osoby z chorobami dróg oddechowych są również bardzo przydatne do spożywania soku winogronowego, ponieważ pomaga on zwalczać podobne choroby.
ale oczywiście wszystko, nawet bardzo przydatne, powinno być spożywane z umiarem.
należy również wiedzieć, że osoby z cukrzycą lub otyłością nie powinny zbytnio angażować się w tę jagodę, ponieważ zawiera ona dużo glukozy.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Winogrona - 65 kcal/100g