skład / składniki
metoda gotowania
dżem różne według tego przepisu można przygotować o każdej porze roku, używając owoców, które są dostępne w handlu.
powiem ci letni przepis na taki dżem.
nawiasem mówiąc, możesz użyć nie tylko dowolnych owoców, ale także dowolnych jagód.
dokładnie umyj wszystkie owoce. Obierz jabłka i gruszki i usuń rdzeń.
obierz pomarańczę i cytrynę i usuń pestki.
najpierw pokrój gruszki na cienkie plasterki, zalej wrzącą wodą i zagotuj.
z gotowego wywaru gruszkowego i cukru gotujemy syrop cukrowy.
dodaj śliwki do syropu, z którego wcześniej usuwamy kości.
następnie winogrona (najlepiej użyć odmiany bez pestek lub usunąć je), jabłka i gruszki również dodać do syropu i gotować na małym ogniu.
pokrój cytrynę i pomarańczę na cienkie plasterki i zagotuj w osobnym pojemniku.
a następnie dodaj do reszty owoców i gotuj dżem, aż będzie całkowicie ugotowany, aż owoce będą przezroczyste.
gotowy dżem jest nadal gorący w czystych, suchych słoikach i przykryty pokrywkami.
polecam przechowywanie dżemu w chłodnym miejscu.
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jabłka - 47 kcal/100g
- Jabłka Suszone - 210 kcal/100g
- Mus jabłkowy w puszkach - 61 kcal/100g
- Gruszka - 42 kcal/100g
- Gruszka suszona - 246 kcal/100g
- Gruszki konserwowe - 76 kcal/100g
- Cytryna - 16 kcal/100g
- Skórka z cytryny - 47 kcal/100g
- Winogrona - 65 kcal/100g
- Cukier granulowany - 398 kcal/100g
- Cukier - 398 kcal/100g
- Pomarańcze - 36 kcal/100g
- Żółte śliwki - 45 kcal/100g