skład / składniki
metoda gotowania
przygotuj nadzienie do ciasta:
- ryż myjemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości;
- jajka gotujemy na twardo, obieramy, trzy na grubej tarce;
- łączymy oba składniki w jednej misce, dodajemy sól i pieprz, mieszamy;
- rozpuść masło w kuchence mikrofalowej, wlej do pozostałych składników. Nadzienie jest gotowe, pozostaje dokładnie wymieszać.
rozwałkuj ciasto cienko, o grubości około 3-4 mm, nadając mu kształt prostokąta. Rozłóż nadzienie na środku prostokątnej warstwy i przykryj ją jedną stroną ciasta, a wzdłuż drugiej strony ciasta wykonujemy nacięcia w odległości 2 cm od siebie, a także przykryj ciasto.
rozbij jajko do małej miski, ubij widelcem i posmaruj kulebyak. Następnie posyp sezamem na wierzchu. Rozłóż na blasze wyłożonej pergaminem i wyślij do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec ciasto na złoty kolor.
jedz z przyjemnością!
kaloryczność produktów możliwych w składzie potrawy
- Jajko kurze - 157 kcal/100g
- Białko jaja - 45 kcal/100g
- Proszek jajeczny - 542 kcal/100g
- Żółtko - 352 kcal/100g
- Jajko strusia - 118 kcal/100g
- Dziki ryż surowy - 353 kcal/100g
- Ryż brązowy surowy - 360 kcal/100g
- Ryż brązowy gotowany - 119 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany surowy - 363 kcal/100g
- Ryż biały witaminizowany gotowany - 109 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami surowy - 369 kcal/100g
- Ryż biały, gotowany na parze, z długimi ziarnami gotowany - 106 kcal/100g
- Ryż instant suchy - 374 kcal/100g
- Ryż instant gotowy do spożycia - 109 kcal/100g
- Ryż - 344 kcal/100g
- Pieprz czarny mielony - 255 kcal/100g
- Ciasto francuskie - 400 kcal/100g
- Ciasto francuskie, przaśne - 337 kcal/100g
- Masło 82% - 734 kcal/100g
- Masło Amatorskie niesolone - 709 kcal/100g
- Masło chłopskie niesolone - 661 kcal/100g
- Masło chłopskie solone - 652 kcal/100g
- Masło ghee - 869 kcal/100g
- Suszone całe nasiona sezamu - 563 kcal/100g
- Nasiona sezamu łuskane - 582 kcal/100g
- Sól - 0 kcal/100g
- Jajko kurze - 80 kcal/100g